Tegeltija o optužbama da je umiješan u KORUPCIJU

0
150

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija obratio se danas na vanrednoj sjednici VSTS-a nakon medijskih informacija o tome da je upleten u korupciju.

Ovo obraćanje uslijedilo je nakon što je Žurnal objavio da je Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA, ugovarao klijente kojima je trebalo “ubrzati” predmete u pravosuđu BiH. Nakon toga Tužilaštvo BiH je saopštilo da je formiralo predmet.

– Krucijalno je da Tužilaštvo BiH otvori predmet i obavi sve provjere. Očekujem da se taj posao završi. Ako sam nešto pogriješio što sam saslušao tog čovjeka – onda sam napravio 100-200 takvih grešaka u karijeri. Kao čovjeka i sudiju me ovo izuzetno pogodilo. Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno – rekao je Tegeltija.

Naveo da je ovakvo pisanje lična diskreditacija, i da nije prvi put da se to dešava.

– Dao sam sva detaljnja pojašnjenja. Ne mislim dalje demantovati i pravdati se – rekao je Tegeltija. On je zatražio od svih članova VSTS-a da se izjasne o slučaju.

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić je izrazila podršku Tegeltiji, napomenuvši da je i ona bila predmet istih medijskih natpisa.

Članica VSTS-a Jadranka Lokmić je istakla da, kada se pročita natpis na Žurnalu, nije poznato šta se desilo, ali da je istina da se predsjednik Tegeltija sastao sa strankom. Zbog toga je, kao predstavnik Tužilaštva u VSTS-u, pozvala Tužilaštvo da se predmet hitno riješi.
Članovi VSTS-a su se pozvali na presumpciju nevinosti, poručivši da su svi nevini dok sud ne dokaže suprotno.

– Mi ćemo uvijek biti meta napada, ali za mene je najvažnije da se institucije riješe koruptivnih radnji – rekao je član VSTV-a Mahmut Švraka.

Dragomir Vukoje poručio je da je članak intoniran kao da je već donesena presuda.

– Ja kao sudija Suda BiH ne mogu drugačije govoriti – samo sud može donositi presude – poručio je on.

(Klix)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here