Tegeltija: Postoje uslovi za isplatu sredstava MMF-a

0
415

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da su stvoreni uslovi da Centralna banka BiH isplati sredstva od MMF-a i da se BiH nepotrebno vrti u političkim blokadama.

– Centralna banka ima sve dokumente koje inače ima kada je uplaćivala sredstva od MMF-a u nekim prethodnim aranžmanima koje je BiH imala. Zbog toga smatram da su stvoreni uslovi za isplatu sredstava od MMF-a – rekao je Tegeltija za Dnevni avaz.

Tegeltija je ocijenio da se BiH nepotrebno vrti u političkim blokadama i da nije jasno zašto se ovo radi, ni kome je to potrebno.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara napravio je vrlo dobru stvar u pregovorima sa MMF-om kada je uspio da umjesto 165 miliona evra, planiranih na početku pregovora, obezbijedi 330 miliona evra za BiH.

– Sve je bilo spremno za realizaciju tih sredstava, ali onda je počelo povlačenja nekih loših političkih poteza, prije svega licitiranje procentima raspodjele sredstava između entiteta i Brčko distrikta. Na kraju se nastavilo licitiranjem oko raspodjele sredstava koja pripadaju Vladi Federacije BiH – podsjetio je Tegeltija.

On je dodao da su ispunjeni svi uslovi za isplatu sredstava sa računa Centralne banke BiH na račune Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, te da je u prethodnih 10 dana nekoliko puta razgovarao sa predstavnicima Centralne banke koji su ga informisali da im za isplatu sredstava treba samo promisorna nota Ministarstva finansija i trezora.

– Rekli su mi da imaju memorandum potpisan s ministarstvima finansija, te da imaju instrukcije za plaćanje kada dobiju tu notu – dodao je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je istakao da je Ministarstvo finansija 30. aprila tu notu dostavilo Centralnoj banci BiH i da se smatralo da su svi uslovi ispunjeni.

– Međutim, danas to više nije dovoljno Centralnoj banci da bi isplatila sredstva. Insistiraju na dodatnoj odluci Savjeta ministara – rekao je Tegeltija, te podsjetio da sredstva makrofinansijske pomoći Evropske komisije neće biti moguće povući dok se ne isplate sredstva MMF-a.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da se u krizi izazvanoj epidemijom virusom korona pokazalo da ključnu ulogu mora imati država.

– Građani očekuju zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a privredni subjekti značajnu finansijsku podršku za saniranje ekonomskih posljedica krize. Nijedna država u svijetu, pa ni BiH, odnosno njeni entiteti ne mogu prevladati ovu krizu bez dodatnih finansijskih sredstava – pojasnio je Tegeltija.

On je dodao da BiH ima slabiji pristup međunarodnim finansijskim tržištima i da je dobro što postoje sredstva MMF-a, kao i sredstva Evropske komisije koja su rijetko dostupna BiH.

– BiH će morati nastaviti aranžman sa MMF-om i povući još sredstava. A jasne su poruke zemalja EU da se prva pomoć koja se daje privredi i građanima kreće između 1,5 i dva odsto BDP-a, pa je lako izračunati koliki su to prvi koraci, odnosno koliko bi BiH trebala izdvojiti – rekao je Tegeltija.

Procjena je, istakao je on, da bi cjelokupna izdvajanja za sanaciju posljedica epidemije virusa korona mogla iznositi i do 10 odsto BDP-a.

O inicijativama za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, Tegeltija je rekao da mu se čini da pokretači inicijative nemaju dovoljno kapaciteta u oba doma za razrješenje Košarca.

/Srna/

PODIJELI