Tegeltija sa premijerima Republike Srpske i FBiH

0
235
Deblokada 120 miliona maraka od Elektroprenosa i odustajanje od međusobnih tužbi između Republike Srpske i FBiH rezultat je prvog sastanka predsjedavajućeg Savjeta ministara i dva premijera.

Baš kako je i najavio, Zoran Tegeltija upriličio je sastanak sa predsjednicima dvije vlade u BiH, a na stolu su bile teme fiskalizacija, zakon o PDV-u, ekologija, Trgovska gora, digitalizacija, zaštita domaće proizvodnje, potrebe uvoza i izvoza, poravnjanje PDV-a i deblokada sredstava od Elektroprenosa. Ono što je sigurno da bez zajedničkog dogovora i saradnje nema napretka, a Savjet ministara svaki dogovor dva premijera će podržati.

“Poravnanje Savjet ministara i članovi uprave iz SM će apsolutno podržati dogovor koji se postigne između entiteta i sa svojim glasovima omogućiti da se taj proces završi, a kada je u pitanju Elektroprenos mogu da kažem da su premijeri postigli veliki stepen saglasnosti oko Elektroprenosa“, kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Već duži vremenski period blokirano je 180 miliona maraka investicionih sredstava od Elektroprenosa BiH. Godinu dana, kaže, premijer Republike Srpske  čeka ovaj sastanak. Poručuje  I to da nema mimoilaženja mišljenja kada su u pitanju zaštita domaće proizvodnje, ali I drugih pitanja za koja se čeka realizacija.

“Imamo skoro, pa identična mišljenja, da ne kažem usaglašene stavove oko većine ovih pitanja, nemamo neka posebna razmimoilaženja ili neke posebne različite stavove o svim ovim pitanjima, tako da očekujem da već u prvom kvartalu iduće godine jedan značajan broj ovih pitanja bude i u operativnoj razradi i u realizaciji“, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Od 180 miliona maraka investicionih sredstava dogovoreno je deblokiranje 120 miliona , to može početi sa realizacijom odmah,a skupštine zakazane između 15. i 20. januara“, kaže Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH.

Što se tiče međusobnih tužbi po pitanju raspodjele sredstava sa jedinstvenog računa UIO, od njih je odustala i Srpska i Federacija. Republika Srpska od tog poravnanja očekuje između 35 ili 36 miliona KM.

“Danas sam dogovorio sa kolegom novalićem ukoliko oni imaju neke svoje primjedbe da bude na istim principima, ako je neko računao kamatu, da to bude I na drugoj strani I da sav ovaj period koji je sporan od 2012. do danas podvučemo crtu I od nove godine, kako naš narod kaže, krenemo od nule“, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Tegeltija uvodi i novu radnu praksu. Savjet ministara jednom godišnje imaće zajedničku sjednicu sa Vladama RS i FBiH, a zvanični sastanak sa premijerima, Tegeltija će imati jednom u tri mjeseca. Do kraja januara, naredne godine, očekuje se prva zajednička sjednica Savjeta ministara i dvije Vlade, dok je drugi zvanični sastanak sa premijerima najavljen već za mart. Za sutra, Tegeltija je najavio i prvu sjednicu Fiskalnog savjeta kako bi se usvojio Globalni fiskalni okvir i dokumenta koja su potrebna za izradu budžeta zajedničkih institucija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here