Todorović: Spremni smo za drugi talas virusa

0
412
Epidemiološka situacija u gradu je promjenljiva, a proteklih dana bilježimo veći broj oboljelih. I pored toga smatramo da je trenutna situacija pod kontrolom.
Rekla je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju u vezi sa virusom korona. 

– Tješi nas i ohrabruje to što je trenutno klinička slika pacijenata zaraženih virusom korona mnogo blaža, te da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije opterećen velikim brojem pacijenata sa teškom kliničkom slikom – dodala je Todorovićeva.

GLAS: Da li je Dom zdravlja uspješno odgovorio na sve izazove u epidemiji?

TODOROVIĆ: Primarna zdravstvena zaštita je temelj zdravstvenog sistema. U tom pogledu smatram da smo adekvatno odgovorili na ovaj zdravstveni problem i opravdali našu ulogu “čuvara kapije” i temelja zdravstvenog sistema. Zbrinuli smo najveći broj pacijenata u našim ambulantama, a mali broj pacijenata smo upućivali u UKC RS. Trudili smo se sve vrijeme da sačuvamo zdravstveni sistem i da se virus ne proširi kod velikog broja pacijenata.

GLAS: Da li je zdravstveni sistem ova situacija na neki način iznenadila i da li ste zadovoljni kako je na nju odgovorio Dom zdravlja?

TODOROVIĆ: Da, dosadašnje mjere Vlade RS, grada i naše ustanove su svakako značajno uticale na sprečavanje povećanja broja oboljelih od virusa korona kod stanovništva. Mislim da nas ova situacija nije iznenadila i da smo do sada uspjeli da ostvarimo cilj, a to je da ublažimo i usporimo tok razvoja epidemije. Obaveza nam je bila da u kratkom vremenskom periodu spriječimo širenje virusa kod većeg broja građana, da zaštitimo starija lica i rizične kategorije pacijenata i da onemogućimo širenje virusa među zdravstvenim radnicima.

GLAS: Kako ste zadovoljni ponašanjem građana i poštovanjem mjera?

TODOROVIĆ: Moram istaći da se većina stanovništva, u proteklom periodu, pridržavala mjera, a posebno bih pohvalila starije generacije.

GLAS: U slučaju drugog talasa, da li bi Dom zdravlja bio spreman da odgovori na isti način?

TODOROVIĆ: Svakako da postoji bojazan od drugog talasa virusa, ali Dom zdravlja posjeduje dovoljno prostornih i ljudskih kapaciteta da se izbori i sa takvim scenarijem. Mislimo da ćemo uz pomoć svih nadležnih institucija i zdravstvenih radnika iz drugih zdravstvenih ustanova uspjeti da održimo proces rada. Takođe, nadamo se da do toga neće doći i da će virus oslabiti, te da će se vremenom, u populaciji, izgraditi kolektivni imunitet.

 Zaštitna oprema

GLAS: Da li je bilo dovoljno zaštitne opreme i medicinskih sredstava i kakva je trenutna situacija u vezi s tim?

TODOROVIĆ: Od pojave pandemije trudili smo se da obezbijedimo dovoljne količine zaštitne opreme za naše medicinsko osoblje, kao i dezinfekcionih sredstava, što smo do danas i uspjeli, a uz pomoć Vlade, grada, Instituta, te ličnih sredstava i donacija obezbijedili smo dovoljne količine i za naredni period.

/Glas Srpske/

PODIJELI