Tomaš: Najveće zasluge za status grada pripadaju privrednicima i građanima

0
316

Opština Prnjavor ispunjava sve uslove da dobije status grada, a najveće zasluge u cijelom procesu pripadaju privrednicima i građanima, izjavio je danas Srni načelnik opštine Darko Tomaš.

Nakon što je Vlada Republike Srpske danas podržala inicijativu da Prnjavor dobije status grada i zakon uputila u dalju proceduru, Tomaš je rekao da su posebno važni privredna struktura i ekonomski pokazatelji zbog kojih je ova opština ekonomski superiornija u odnosu na neke lokalne zajednice koje već imaju taj status.

On je podsjetio da je privreda u Prnjavoru 2021. godine ostvarila prihod veći od milijardu i 27 miliona KM, a da su ove godine očekivanja 1,5 milijardi KM, što su pokazatelji kojima se rijetko koja lokalna zajednica može pohvaliti.

Kao jednu od prednosti za dobijanje statusa grada, Tomaš je naveo i rekordnu zaposlenost.

Prema podacima od 31. decembra prošle godine, na području opštine Prnjavor radno je bilo angažovano 7.528 lica.

“U trećem kvartalu prošle godine prosječna stopa zaposlenosti u Republici Srpskoj bila je 41,6 odsto, a u Prnjavoru 47,12 odsto. Ova stopa je veća od republičke za šest odsto i zato smatramo da ispunjavamo sve zakonske uslove za status grada”, istakao je Tomaš.

Tomaš je naveo da su prednosti, koje se mogu očekivati od dobijanja statusa grada, to što se otvaraju veće mogućnosti prilikom apliciranja kod fondova za određene projekte, kao i bolji pristup i mogućnosti za kandidovanje projekata.

“To će građani vrlo brzo osjetiti na terenu, iako sam uvjeren da je danas vidljivo da u odnosu na period od prije desetak godina Prnjavor stalno ide naprijed, razvija se, gradi i jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica koja ima konstantan razvoj”, rekao je Tomaš.

Prema njegovim riječima, Vlada je razumjela da Prnjavor ispunjava uslove i zaslužuje ovaj status.

“Nadam se da će poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada se pitanje nađe na dnevnom redu, zakon jednoglasno usvojiti i da će Prnjavor dobiti status kakav zaslužuje”, zaključio je Tomaš.

Opština Prnjavor je 10. oktobra prošle godine Vladi Republike Srpske uputila elaborat i inicijativu za dobijanje statusa grada.

Vlada Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici po hitnom postupku Prijedlog zakona o gradu Prnjavoru koji će se pred poslanicima Narodne skupštine Srpske, kako je najavljeno, naći na narednoj sjednici.

atvbl.rs

PODIJELI