Tomaš organizovao prijem: Za 389 poljoprivrednika iz Prnjavora isplaćeni podsticaji

0
356

Za 389 poljoprivrednih proizvođača sa područja Prnjavora, danas su isplaćeni podsticaji u ukupnom iznosu od 470.851 KM, čime je nastavljena praksa redovnog isplaćivanja podsticaja. Tim povodom, gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš organizovao je prijem za poljoprivrednike.

Na račune poljoprivrednika sa područja Prnjavora, njih ukupno 389, isplaćeni su podsticaji za tekuću godinu u iznosu nešto većem od 470.000KM. A, kao i prošle godine, organizovan je prijem za poljoprivrednike, čiji je cilj sumiranje godine na izmaku. Zbog afričke svinjske kuge, svinjogojci su ove godine bili na koljenima. Cijela situacija dovela je do toga da i Dragan Popović iz Palačkovaca kod Prnjavora drastično smanji proizvodnju.

На слици може бити: 2 особе и гужва

“Imali smo ogroman strah kada je cijela situacija krenula u Bijeljini. Za nekih mjesec dana, oko 20 krmača smo ‘skinuli’, ali sada, kako se malo stišalo, počeli smo ponovo da ubacujemo novi, priplodni materijal”, kaže Dragan Popović iz Palačkovaca.

Da podsticaji pomažu poljoprivrednicima potvrđuje i porodica Slijepčević, koja se već šest godina bavi pčelarstvom. Trenutno imaju 170 košnica.

“Ova godina nije kakva je bila prethodna, ali opet, sve u svemu, dobro je, može se”, kaže Branka, dodajući da se kod nijh nije mijenjala cijena meda, te da ista iznosi oko 20 KM po tegli.

Poljoprivredu kao izvor prihoda, već nekoliko godina vidi porodica Sibinčić, iz Donjih Smrtića, koja posjeduje vlastitu „banku gena“. Ove godine, fokus je kaže bio na proizvodnji sjemena raznih starih sorti.

На слици може бити: 2 особе и гужва

“Ove godine smo testirali tržište, pa smo radili bostan i paradajz. Imali smo neke tri sorte – starih ruskih i japanskih lubenica i jedan stari, njemački paradajz, kako bismo vidjeli koliko su otporni. Ove godine, u vrlo teškim uslovima, kada su druge hibridne sorte podbacile, naša stara nije imala nikakvih problema i dala je solidan rod, tako da smo zadovoljni”, kaže Slaven Sibinčić.

Praksa je posljednjih osam godina, da podsticaji budu isplaćeni do kraja tekuće godine, kaže gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš, napominjiću da je iznos svake godine veći, a da je ove godine veći za 9% u odnosu na plan.

На слици може бити: 3 особе и гужва

“Ono što je u ovih 470.000KM bila praksa i ovaj put jeste da smo mladim inžinjerima poljoprivrede do 40 godina starosti, koji se nisu zapošljavali u neku administraciju, nego su svoje radno mjesto pronašli upravo registrujući svoje poljoprivredno gazdinstvo, isplatili poseban podsticaj, a ove godine, to je negdje 2.181KM. Imamo osam takvih mladih ljudi”, kaže gradonačelnik Darko Tomaš.

Tomaš kaže i da Vlada Republike Srpske poljoprivrednim proizvođačima sa područja Prnjavora godišnje isplati oko četiri miliona podsticaja, što kaže nije zanemariv iznos.

TV K3 / Foto: Aleksandar Atić

PODIJELI