Tomaš-Stipendije će biti vraćene minimalno na nivo iz 2012. godine

0
3249
SAMSUNG CSC

U opštinskom budžetu za 2017. godinu biće planirana sredstva za povećanje učeničkih i studentskih stipendija, odnosno stipendije će  biti vraćene  na nivo iz 2012 godine,  istakao je danas načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

“2014. godine promijenjena je odluka o stipendiranju učenika i studenata u dijelu da se za godinu dana neće isplaćivati deset nego devet stipendija. Već na sledećoj skupštini ta odluka će biti ispravljena i biće donesena odluka da se stipendije od početka nove godine vrate na deset stipendija.

Posebno bi istakao da su do sada učeničke stipendije iznosile 48 KM, a usvajanjem budžeta od nove godine one će iznositi 70 KM, studenti iz boračkih kategorija sada imaju 105 KM, a biće im vraćene stipendije na nivo iz 2012. tako da će iznositi 150 KM, a ostali redovni studenti imaće stipendije u iznosu od 100 KM, umjesto dosadašnjih 75 KM” rekao je Tomaš.

On je istakao da će za stipendije biti potrebno obezbijediti oko 270.000 KM, a da će za ove svrhe biti planirano izdvojiti  300.000 KM

“Razliku od trideset hiljada namijenjena je za tri stipedije posebno nadarenim učenicima, kao što sam to i obećao da ću uraditi, a u narednom periodu osmislićemo način na koji ćemo izabrati ta tri učenika. U odnosu na dosadašnjih 176.000 maraka koliko je bilo izdvajano  za stipendiranje, sledeće godine biće izdvojeno duplo više sredstava za ove svrhe, ali mi smo nacrtom budžeta već iznašli način da obezbijedimo ta sredstva jer to je bio i jedan od mojih ciljeva” zaključio je Tomaš.

Tomaš je ovom prilikom napomenuo i da će od sledeće sedmice biti raspisan javni poziv za dodjelu stipendija. Konkurs će biti otvoren trideset dana, što ostavlja dovoljno vremena da učenici i studenti prikupe i predaju na uvid neophodnu dokumentaciju.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, u 2016. godini opština Prnjavor opština je izdvajala sredstva za 80 učeničkih stipendija, 45 studentskih i učeničkih  stipendija iz reda boračkih kategorija, 144 redovnih studenata i tri studenta sa Kosova, a veća ostupanja od ovog broja ne očekuju se ni u 2017.godini./Radio Prnjavor/prnjavorlive.info./

 

PODIJELI