Tomaš uputio zahtjev za vanrednu sjednicu SO 21. ili 22. decembra

0
274

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš danas je Skupštinskom rukovodstvu uputio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine Prnjavor za 21. ili 22. decembar. Kako kaže, ukoliko sjednica Skupštine bude održana u terminu kako je juče na Kolegijumu odlučeno, tj. 27. decembra neće biti moguće da budu usvojena dva važna dokumenta do kraja tekuće godine, a to su Rebalans budžeta za tekuću i Budžet za narednu godinu.

Skupštinskom rukovodstvu opštine Prnjavor danas je upućen zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine i to od strane načelnika opštine Darka Tomaša. Kako kaže Tomaš, ako sjednica bude održana u terminu kako je to juče odlučeno na kolegijumu plaši se da Rebalans budžeta za 2021. i Budžet za 2022. godinu neće na vrijeme biti usvojeni.

Takođe dodaje da je opštinsko rukovodstvo još 13. decembra Skupštini dostavilo materijale.

“Ono što je veoma važno napomenuti jeste da smo mi još 13. decembra dostavili Skupštini materijale i ova dva dokumenta, međutim juče je na Kolegijumu odlučeno da Skupština bude održana 27. decembra”, istakao je Tomaš.

“Još u martu mjesecu ove godine Skupština je donijela Odluku o uključivanju Doma zdravlja Prnjavor na trezorski sistem poslovanja od 01. januara 2022. godine. Prije nekih mjesec dana sa ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, opština Prnjavor i Dom zdravlja su potpisali Sporazum o uvođenju Doma zdravlja u lokalni trezor i ovo je sve predviđeno budžetom. Ukoliko budžet ne bude bio usvojen do kraja tekuće godine, Dom zdravlja se može naći u određenim problemima u smislu funkcionisanja i iz tog razloga mi tražimo da sjednica bude održana u ovim „kraćim“ terminima”, dodao je načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Tomaš napominje i da ukoliko Rebalans budžeta ne bude bio usvojen doći će u pitanje i isplata plata zaposlenima u JU Dječiji vrtić „Naša radost“ Prnjavor, kao i isplata sredstava korisnicima socijalnih pomoći ispred Centra za socijalni rad, s obzirom da ono što je usvojeno budžetom nije bilo dovoljno u odnosu na zahtjeve koji su bili uloženi u toku godine i u tom kontekstu kroz Rebalans su obezbijeđena dodatna sredstva i zato je važno da isti bude usvojen.

Tomaš je napomenuo i da je 08. decembra v.d. direktora Doma Zdravlja, doktoru Bojanu Subotiću istekao mandat i Dom zdravlja trenutno nema direktora, kao ni vršioca dužnosti direktora i to je još jedan od razloga zašto je neophodno sazivanja sjednica u što kraćim rokovima.

“Da bismo prevazišli ove probleme mi tražimo da se vanredna sjednica održi u terminima kraćim nego što je to predviđeno”, ističe Tomaš.

Načelnik odjeljenja za finansije Aleksandar Njegomirović navodi da su juče dobili izjašnjene Ministarstva finansija RS na dokument Nacrta rebalansa budžeta za ovu godinu i na dokument Nacrta budžeta za narednu, 2022. godinu.

Radi se o ustaljenoj zakonskoj proceduri, kaže Njegomirović, gdje se ministarstvo finansija izjašnjava na dokumente pripremljene u Nacrtu. Tom prilikom navode određene korekcije odnosno daje određene preporuke koje je poslije potrebno uobziriti u dokument o Prijedlogu budžeta.

“Mi ove godine imamo jednu specifičnu situaciju, a to je da ministarstvo finansija nije dalo niti jednu preporuku ni na dokument Nacrta budžeta za narednu godinu ni na dokument Nacrta rebalansa budžeta za ovu godinu”, ističe Njegomirović.

“Ovo ne bi moglo biti urađeno da nismo sačekali da se iskristališe situacija oko naplate poreza od Lutrije za loto dobitak iz 2019. godine. Naše očekivanje je bilo da ćemo do kraja ove godine prihodovati značajno veći dio sredstava od onoga što nam je uplaćeno i onog momenta kada je realizovana uplata u iznosu od 200.000. mi smo to uobzirili u Nacrt rebalansa, a preostali dio obaveza u iznosu od nepunih milion maraka smo planirali u budžetu za sledeću godinu”, dodao je Njegomirović.

On kaže da su ovo veoma bitni momenti sa aspekta planiranja i da su sve vrijeme bili u komunikaciji sa ministarstvom finansija prilikom pripreme ovih dokumenata i u prilog svemu ovome govori i činjenica da ministarstvo finansija, po prvi put nije dalo niti jednu preporuku na dokumente Nacrta budžeta opštine Prnjavor za sledeću godinu.

“Usvajanje Rebalansa budžeta za ovu godinu je bitno i zbog uknjižavanja sudske presude koju smo prinudnom naplatom morali platiti u iznosu od 1.200.000 KM negdje u martu mjesecu ove godine. Radi se o sredstvima koja nisu bila planirana u budžetu i usvajanje Rebalansa je vrlo bitno i iz tog razloga jer opština Prnjavor na taj način može doći u situaciju da se nepoštuju određene procedure koje propisuje budžetsko izvještavanje i pripremanje finansijskih izvještaja”, zaključio je načelnik Odjeljenja za finansije Aleksandar Njegomirović.

TV K3

PODIJELI