Top 5 najpopularnijih imena na svijetu

0
1503

Na svjetskom nivou sprovedeno je istraživanje u kojem su izdvojena najpopularnija imena na svijetu, bez obzira na kulturološke razlike i običaje.

U istraživanje su uključene zemlje Evrope te SAD, Kanada i Australija.

Donosimo listu internacionalnih ženskih imena koja su na samom vrhu popularnosti u svim zemljama svijeta, piše Zadovoljna.

Mia

Jednostavno i kratko ime koje je osvojilo roditelje širom planete. Vrhunac popularnosti dostiglo je davne 1964. godine, a sve zahvaljujući glumici Miji Farov te se već tada našlo na listi top 1.000 imena svijeta.

Mia je danas 6. ime u SAD-u, drugo u Njemačkoj, te prvo u Engleskoj, Australiji, Hrvatskoj, Meksiku, Austriji, Norveškoj i Sloveniji.

Sofia

Riječ je o starom imenu koje na grčkom jeziku znači mudrost. Ovo svjetski prihvaćeno ime je broj jedan u SAD-u.

Bilo da se piše Sophia, Sofia, Sofija ili skraćeno Sophie ovo ime je broj jedan i u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj. Na drugom je mjestu u Tazmaniji i Nizozemskoj, a na četvrtom u Italiji i Danskoj.

Olivia

Olivia je ime koje je “stvorio”, odnosno popularizirao Šekspir za romantičnu dramsku predstavu “Dvanaesta noć”. Ovo ime se povezuje s maslinovom grančicom te predstavlja simbol mira.

Ovo ime u Engleskoj, Valesu i Škotskoj se nalazi na drugom mjestu, a definitivni broj jedan je na Havajima.

Emma

Ovo ime popularizirale su holivudske glumice Emma Votson, Emma Stone, Emma Rodžers, ali riječ je o puno starijem germanskom imenu koje znači potpun.

Na broju se jedan nalazi u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Norveškoj dok je na drugom mjestu u Kanadi, a na trećem u Irskoj. Bilo da se piše Emma, Emme ili Ema ovo ime vole mnogi.

Izabela

Isabella, Isabela, Isabel ili Izabela je ime s najviše nadimaka (Izi, Bela, Ela, Eli, Isa…). Njegova jednostavnost ga čini popularnim u cijelome svijetu, a najpopularnije je u Engleskoj, Kanadi, Brazilu, Novom Zelandu, Danskoj, Španjolskoj, Australiji, Švedskoj i Irskoj

PODIJELI