Tramp: Trgovinski sporazum s Kinom za nekoliko sedmica

0
414

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da su Sjedinjene Države i Kina vrlo blizu postizanja trgovinskog sporazuma te da bi on mogao biti objavljen u roku od četiri sedmice, ali je istovremeno upozorio Peking da će biti vrlo teško nastaviti trgovinu, ne postigne li se sporazum.

Tramp je novinarima u Bijeloj kući, na početku sastanka sa zamjenikom kineskoga premijera Liu Heom, rekao da je postignut dogovor o nekim od težih tačaka sporazuma, ali da još postoje razlike koje treba premostiti.

“Jako smo blizu postizanju sporazuma. To ne znači da je on postignut, jer nije, ali svakako smo mu sve bliže”, rekao je Tramp.

I čini mi se da ćemo za četiri sedmice, manje ili više, koliko god vremena trebalo, moći objaviti nešto monumentalno, dodao je.

Tramp je rekao da će se, bude li postignut sporazum, sastati s kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Dvije su zemlje uključene u vrlo intenzivne pregovore kako bi se prekinuo višemjesečni trgovinski rat koji je uzdrmao svjetska tržišta.

Tramp je odbio reći kako će sporazumom biti riješeno pitanje američkih carina na uvoz robe vrijedan više od 250 milijardi dolara. Kina želi ukidanje carina, dok se američki zvaničnici, barem za sada, oklijevaju odreći te poluge u pregovorima.

Na pitanje kakve će koristi Kina imati od sporazuma, Tramp je rekao da će on biti “sjajan za Kinu, po tome što će Kina nastaviti trgovati s SAD-om”.

Trgovina između SAD-a i Kine, dviju najvećih svjetskih ekonomija, prošle je godine bila vrijedna ukupno 660 milijardi dolara – 540 milijardi dolara odnosilo se na uvoz iz Kine, a 120 izvoz u Kinu.

S druge strane, Liu He rekao je da je u razgovorima postignut “velik napredak”, s obzirom na to da se Tramp uključio u njih te je izrazio nadu da će razgovori dovesti do “dobrih rezultata”.

Kineska državna agencija izvijestila je da je kineski predsjednik Si Đinping pozvao na “brzo zaključivanje pregovora” o trgovinskom sporazumu između njegove zemlje i SAD-a.

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lajthizer, koji vodi pregovore u ime Trampove administracije, rekao je da još postoje “velika, velika pitanja” koja se moraju riješiti te je pohvalio Liuovu predanost reformama u Kini, prenosi Al Jazeera.

Na pitanje o preostalim problemima u pregovorima, Tramp je spomenuo carine i krađu intelektualnog vlasništva. Rekao je da će s Liuom razgovarati o carinama.

“Dogovorili smo se o nekima od najtežih pitanja”, rekao je Tramp i dodao da je jedno od neriješenih pitanja i plan provedbe sporazuma.

(Fena)

PODIJELI