Trivić: Nastava počela u svim školama

0
243

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da su sve škole u Republici Srpskoj danas počele sa nastavom, navodeći da je osnovne škole pohađa oko 89.000 učenika, a srednje oko 39.000.

Ona je naglasila da je ljetni raspust iskorišten kako bi se završili radovi na rekonstrukciji i obnovi škola u Srpskoj, za šta su ove godine vlade Srpske i Srbije i kabinet predsjednika Republike uložili oko 9,2 miliona KM.

Prema njenim riječima, tokom selekcije za rekonstrukciju školskih objekata, podjednako su u obzir uzete sve škole, kako one u gradskim sredinama tako i one u seoskim, jer je cilj da budu isti uslovi za sve đake.

Trivićeva je rekla da je ove godine u prve razrede upisano za 400 manje učenika nego prošle godine, te da je zbog toga nastava drugačije organizovana, što je, kako je rekla, veoma važno u procesu obrazovanja.

Ona je dodala da je zakonska obaveza Ministarstva prosvjete i kulture da zaštiti đake, pa i one koji žive u izrazito nerazvijenim sredinama i da im bude omogućeno pohađanje nastave, bez obzira na broj đaka u toj sredini.

Povodom početka nove školske godine, Trivićeva je danas posjetila banjalučku Osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić” i naglasila da je cilj njene posjete da se na licu mjesta uvjeri da je sve spremno za početak nastave.

Direktor Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” Dragiša Grmuša rekao je da u ovoj školi ima 615 učenika od prvog do devetog razreda.

“U ovoj školskoj godini imamo za 10 odsto više upisanih prvačića nego prošle godine, kao i 14 učenika koji dolaze sa drugog upisnog područja”, naveo je Grmuša.

On je naglasio da je u ovoj školi sve spremno za početak nove školske godine, te poželio učenicima i nastavnicima sretan početak nove školske godine.

Predstavnik kompanije “M:tel” Marko Lopičić rekao je da ova kompanija sa drugim relevantnim institucijama svake godine provodi kampanju, čiji je cilj da se podigne bezbjednost đaka u saobraćaju.

“Danas naročito treba da ukažemo na to, jer su nam ulice pune učenika i kako danas, tako i svaki dan treba da vodimo računa o bezbjednosti naših najmlađih”, rekao je Lopičić.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here