Turska “na tankom ledu” kod SAD-a nakon obaranja ruskog aviona

0
973

Otkad je Turska prošle nedjelje oborila ruski vojni avion, Vašington je privremeno odustao od zahtjeva da Ankara igra aktivniju ulogu u intervenciji protiv ID.

Taj potez američkih vlasti, koje je Rojtersu otkrio jedan neimenovani američki zvaničnik, ima za cilj da prođe neko vrijeme da bi se smirile povećane tenzije u odnosima između Turske i Rusije.

Iz tog razloga Turska nije učestvovala u vazdušnim udarima u Siriji protiv IS otkad su 24. novembra njihovi lovci oborili ruski avion, navela su dva američka zvaničnika.

Ta pauza predstavlja najnoviju komplikaciju vezanu za ulogu Turske u borbi protiv IS koja je stavila na test strpljenje američkih vlasti.

Zvanični Vašington želi da Turska preuzme aktivniju ulogu, posebno u obezbjeđivanju svoje južne granice sa Sirijom, koja se smatra glavnim kanalom snabdijevanja džihadista.

SAD posebno brine dio tursko-sirijske granice dug 100 kilometara, koji Islamska država koristi za prebacivanje svojih ratnika i trgovanje.

Američka administracija, međutim, želi i da turski vazdušni udari budu više usmereni protiv IS, iako istovremeno podržava to što Ankara vrši udare protiv pristalica Kurdistanske radničke partije (PKK), koji obje zemlje smatraju terorističkom grupom.

Ministar odbrane SAD Ešton Karter je ove nedelje u Kongresu rekao da je većina turskih vazdušnih udara usmjerena protiv PKK, a ne ID, ali američki zvaničnici ističu da je Turska u posljednje vrijeme preduzela neke pozitivne pomake, uključujući mjere za obezbjeđenje svojih ključnih graničnih prelaza sa Sirijom.

B92

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here