Tužilaštvo BiH nastavilo sa praksom optuživanja komandnog kadra VRS

0
375
Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da je optužnica protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića još jedan nastavak prakse politika Bošnjaka i Tužilaštva BiH od rada Haškog tribunala.

“Završetkom, uslovno rečeno, rada Haškog tribunala, Tužilaštvo BiH nastavilo je sa praksom da optužuje kompletan komandni kadar Vojske Republike Srpske, časne i poštene oficire kao što je i general Savčić, za takozvane zločine”, rekao je Kojić.

On ističe da je to u stvari pokušaj da se upravo kroz komandni kadar i nametanje komandne odgovornosti, nametne kolektivna odgovornost srpskom narodu za sve što se dešavalo u ratu devedesetih godina prošlog vijeka.

“U potpunosti zanemarujući monstruozne i brojne zločine koji su počinjeni nad Srbima, ta politika kreirana od Bošnjaka koju sprovode preko pravosuđa na nivou BiH, jeste potpuna satanizacija srpskog naroda i nametanje jedne vrste kolektivne odgovornosti i pokušaj da se u potpunosti Republika Srpska stavi u kontekst zločinačke tvorevine. To je narativ koji Bošnjaci uporno koriste sa krajnjim ciljem ukidanja Republike Srpske”, rekao je Kojić, dodajući da je to nedopustivo.

Prema njegovim riječima, stav Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica jeste da svi zločini koji su počinjeni treba da budu procesuirani, ali da upravo taj udruženi zločinački poduhvat i takva komandna odgovornost tereti ljude koji nemaju apsolutno nikakve veze sa bilo kakvim događajima kao što je slučaj i kod generala Milomira Savčića i drugih visokih vojnih funkcionera i oficira.

Kojić je rekao da će Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica biti u potpunosti na raspolaganju timu odbrane generala Savčića, kao i ostalim timovima odbrane u smislu pružanja podrške i pomoći kroz materijalne dokaze i sva istraživanja do kojih je ovaj centar došao, da se dokaže da su ovo montirane optužnice koje ne smiju da dobiju pravnu snagu presudama koje bi eventualno donosio sud BiH.

“Ovo je zaista sramno ponašanje i čudi me samo da nisu nastavili sa onom svojom praksom spektakularnih hapšenja kako bi dodatno ponižavali naše generale, vojnike i oficire koji su nam dali ovu slobodu, a ta sloboda se zove Republika Srpska”, zaključio je Kojić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Savčića koja ga tereti za krivično djelo pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

SRNA

PODIJELI