U 105. godini vidi bez naočara

0
1394

Dragoljub Galić iz sela Donji Goleši vjerovatno je najstarija osoba ne samo u Banjaluci nego i šire jer je u nedjelju proslavio 105. rođendan!
Djed Dragoljub, iako je u 11. deceniji života, još se kreće, slabije čuje, a kada je u pitanju njegovo zdravstveno stanje ovaj starina je poseban po tome što mu je sa 102. godine ugrađen pejsmejker.
“Rođen sam 1909. godine. Imam ovo na srcu, ali dobro sam. Malo sada manje hodam, ali ipak se pomalo krećem”, kazao je Dragoljub.
Kroz smijeh se na djedovu priču nadovezuje snaha Jelka, koja kaže da je djed znao sve tokom operacije i da doktori prilikom njenih odlazaka ljekaru uvijek pitaju za njega.
Galić živi sa snahom Jelkom i sinom Damjanom, a od djece mu je živa još kćerka Krsta, koja ima 82 godine.
“Imao sam sedmoro djece, od kojih je petoro umrlo. Jedni su pomrli veoma mladi, te mi je ostalo najstarije i najmlađe. Imam 12 unučadi, a 15 praunučadi”, rekao je Dragoljub.
Supruga mu je takođe doživjela duboku starost. Ona je umrla 2005. u 95. godini.
Ovaj djed se čitav život bavio poljoprivredom, koja mu i sada ponekad zadaje muke iako više ne može da radi.
“Noću nekad razmišljam kako će sin sve da uradi jer ima puno posla. Jedino tada ne mogu da spavam, inače dobro mi san dolazi na oči”, priča djed Dragoljub.
Njegova snaha kaže da od lijekova pije samo tablete za srce.
“Pomalo je počeo da se gubi. Treba ipak živjeti 105 godina. Mogao je da ima i ‘bijele pčele’ da su se praunučad htjela ženiti i udavati”, kaže Jelka.
Alkohol ovaj starina ne pije već 50 godina, a najzdravija mu je voda.
“Već 50 godina rakiju ne pijem, pivo isto ne ide, a ponekad popijem malo soka. Kafu sam pio, ali sam je omrzio, najviše volim vodu”, rekao je Dragoljub.
Iako malo slabije vidi, naočare ne nosi, a televiziju, posebno vijesti, gleda redovno. Djed Dragoljub Galić vjerovatno je bio i najstariji glasač na proteklim izborima, a nekoliko dana prije 105. rođendana dobio je i člansku kartu SNSD-a.
On je uzoran pacijent jer sluša ljekare i na njihovu preporuku kreće se koliko može. Zato je, kako Dragoljub kaže kroz smijeh, grobnica prazna već šest godina./Nezavisnenovine/

PODIJELI