U 70. godini se vratio u srednju školu, a planira i na fakultet

0
517

Da čovjek uči dok je živ, svjestan je i 70-godišnji Marokanac Lehasan es Šakiri, koji je odlučio da se vrati u školske klupe i završi srednju školu. Loša materijalna situacija natjerala ga je da prekine sa obrazovanjem i počne da radi.

Ipak, ljubav prema školi je prevagnula, pa je odlučio da se vrati nastavi nakon odlaska u penziju.

Prijemni ispit za srednju školu polagao je u Tingiru, pa sada čeka rezultate koji će biti objavljeni 19. jula i mogućnost nastavka obrazovanja. Nada se da će jednog dana imati priliku da upiše fakultet i studira.

Šakiri je ujedno i najstariji kandidat koji je polagao prijemni ispit. On je dodao i da je 2014. godine dobio diplomu o završenoj osnovnoj školi, a u protekle četiri godine je sam učio iz školskih udžbenika.

Sada namjerava da završi srednju školu za odrasle, a potom da, uprkos godinama, nastavi školovanje na studijama sociologije.

Šakiri je govorio o brojnim nevoljama koje su ga zadesile tokom života i o tome da je tokom života obavljao različite poslove. Boravio je i u Francuskoj, gdje je tokom dana radio kako bi zaradio nešto novca za izdržavanje porodice u Maroku, da bi potom išao u večernju školu.

Za to vrijeme stalno je čitao knjige, časopise i novine.

“Čak i kada sam se udaljio od školskih klupa, nisam odustao od čitanja i učenja. Volim da čitam. Iako sam malo zarađivao, kupovao sam knjige. Napravio sam manju biblioteku na arapskom i francuskom jeziku. Ljubav prema čitanju i učenju prenio mi je jedan Francuz. Omogućio mi je da po završetku posla idem na časove francuskog, a davao mi je i knjige i romane na francuskom jeziku”, priča Šakiri.

Dok je bio u Francuskoj, živio je u blizini njemačke granice, pa je tako bio u prilici i da uči njemački jezik. Nakon što se penzionisao, odlučio je da se vratiti u Maroko.

“Nauka zauzima važno mjesto u životu čovjeka. Kažu treba učiti od kolijevke do groba. Čovjek može uvijek da se školuje, bez obzira na to o kom dijelu života je riječ. Potrebno je samo željeti i istrajati”, rekao je Šakiri.

(Anadolija)

PODIJELI