U Banjaluci se gazila zastava NATO pakta

0
790

U centru Banjaluke gazila se zastava NATO pakta. Nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću, desetak pripadnika “Istočne alternative” okupilo se na Trgu Krajine. Sa transparentima u rukama poručili su da nije slučajno da je presuda objavljena na godišnjicu NATO bombardovanja Srbije.

“Radovan Karadžić je bio predsjednik Republike Srpske, odbranio je Republiku Srpsku i danas da je iole pameti treba mu dići spomenik i u Mostaru i u Sarajevu”, rekao je Milan Avramović, potpredsjednik “Istočne alternative”.

“Ovu poganu prljavu zastavu NATO pakta imam u svojim rukama, ali istog momenta ću je baciti na trg i neka je gaze građani Republike Srpske, ona mora danas da bude zgažena”, poruka je Vojina Pavlovića, predsjednik “Istočne alternative”

Ipak su je gazili rijetki. Osim njih deset koji su nakon protesta prošetali do hrama Hrista Spasitelja, na ulicama Banjaluke bez euforije.

Rijetki su zbog posla pratili dešavanja u Hagu. Oni koji jesu, presudu su na brzinu prokomentarisali. Kažu, drakonska je, ali očekivana.

U ostatku grada sve je ličilo na sasvim običan dan. Većina je šetala i izbjegavala mikrofon u širokom luku. Ispred institucija bez dugih cijevi. I pored najava, na dan presude ipak nisu imali puno posla.

U BL je danas u toku dana bilo više novinara nego policije. Mjere bezbjednosti standardne. Čak je i broj policajaca ispred Palate Republike isti kao i prethodnih dana.

Desetak metara dalje reportažna kola stranih registracija. Novinarska ekipa se sprema za živo uključenje.

“Ovo su situacije u kojima se praktično ostvaruje naša profesija. Ja moram da kažem da sam malo više očekivao od Banjaluke što se tiče prije svega atmosfere pod znacima navoda”, rekao je za ATV Nenad Nešić, novinar B92.

Izricanje presude ipak se gledalo u pojedinim kafanama. U nekima je sve bilo u znaku Radovana Karadžića i Republike Srpske. Gosti su pažljivo slušali, a povremeno su od gazde tražili da pojača ton.

Većina institucija radila je normalno i punom parom. Zasjedalo se u i Vladi i u Skupštini.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

atv

PODIJELI