U BANJALUCI U PONEDJELJAK IZLOŽBA O PATRIJARHU PAVLU

0
1520

Izložba posvećena blaženopočivšem patrijarhu Pavlu, povodom 100 godina od njegovog rođenja i pet godina od upokojenja, biće otvorena u ponedjeljak, 26. januara, u Banjaluci, rekao je Srni upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ Vladimir Radovanović.

Izložba pod nazivom “Svedočim, samo…”, koju je pripremio Muzej SPC, biće otvorena u 19.00 časova u Galeriji Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske.

“Izložbu bi trebalo da otvori direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović i NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije”, naveo je Radovanović, koji će prisustvovati otvaranju izložbe u Banjaluci.

On je rekao da će biti predstavljeni predmeti iz lične ostavine patrijarha Pavla, ono što je koristio tokom života kao patrijarh, episkop raško-prizrenski i kao monah.

Radovanović je dodao da za sada nije planirao da ova izložba bude prikazana i u drugim gradovima Republike Srpske.

U Muzeju SPC u Beogradu 27. novembra otvorena je izložba zaostavštine blaženopočivšeg patrijarha Pavla povodom 100 godina od njegovog rođenja i pet godina od upokojenja pod nazivom “Svedočim samo…”

Posjetioci mogu da vide predmete koje je patrijarh Pavle upotrebljavao i sam pravio, koji najvećim dijelom potiču iz zaostavštine čuvane u manastiru Rakovica.

Među tim predmetima su šivaća mašina na kojoj je sebi šio odjeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova razgažena obuća, radni sto, odežda patrijarha, ikone koje su mu poklonjene, ordenje, kao i fotografije iz njegovog djetinjstva i monaškog života.

Patrijarh Pavle upokojio se 15. novembra 2009. godine u 96. godini. Ostao je poznat po svojoj skromnosti. Često je hodao pješice ulicama Beograda ili koristio sredstva gradskog prevoza. U susretu sa ljudima bio je jednostavan i izuzetno prijatan.

Patrijarh Pavle sahranjen je u manastiru Rakovica kod Beograda./srna/

PODIJELI