U budućnosti nam stižu gume od maslačka

0
303

07:42, 12.12.2018.
Izvor: B92
Kompanija Continental otvorila je u Njemačkoj novu istraživačku laboratorija za proizvodnju automobilskih guma od maslačka.

Laboratorija u Anklamu, na sjeveroistoku Njemačke (Taraxagum Lab Anklam), smještena je u zgradi površine 30.000 kvadratnih metara i biće razvojni centar za proizvodnju automobilskih guma dobijenih od ruskog maslačka.

U slučaju pozitivnih rezultata, planirano je da se u narednih deset godina ovaj sirovi materijal uvede u serijsku proizvodnju. Cilj ovog istraživanja je da se nađe alternativa dosadašnjem izvoru – drveću iz tropskih šuma.

U razvojnom periodu, oko 20 zaposlenih sa znanjem iz poljoprivrednih nauka, hemije i proizvodnih i procesnih tehnologija radiće na uzgoju biljke, kao i razvoju, postavljanju i upravljanju mašinama za proizvodnju ruskog maslačka na novoj lokaciji.

“Veoma smo ponosni na ovaj projekta. Continental je prvi proizvođač guma na svijetu koji se odlučio na ovako veliku investiciju u industriju gume od maslačka. Ovu biljku vidimo kao važnu alternativu koja je komplementarna standardnom prirodnom kaučuku. To će nam omogućiti da zadovoljimo sve veću globalnu potražnju za gumama proizvdenim na ekološki prihvatljiv i pouzdan način”, rekao je Nikolai Setzer, član izvršnog odbora Continentala i šef odsjeka za proizvodnju guma.

Continental je svoje prve planove za laboratoriju predstavio u avgustu 2016. godine. Već sljedeće godine u novembru započeta je izgradnja centra u Anklamu.

Inače, prvi uzorak premijum zimske gume sa gazećim slojem napravljenim od maslačka, našao se na putu 2014. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here