U četvrtak sastanak Nikolića i Vučića sa predstavnicima Srba iz BiH o stavu PIC-a

0
1166

Predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Alekdsandar Vučić, sastali su se, na hitnim konsultacijama, poslije stava Savjeta za sprovođenje mira (PIC) u BiH da vlasti Republike Srpske treba da odustanu od referenduma o Danu Republike.

Predsjednik i premijer Srbije najprije su razgovarali 40-tak minuta u četiri oka, iza zatvorenih vrata, a potom su im se pridružili ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, kao i ministarka pravde Nela Kuburović.

Na početku sastanka, u 20.30 sati, nije bilo, uobičajenog u redovnim prilikama, snimanja početka sastanka, u obavještenju redakcijama nije navedeno ni da li će uslijediti izjave za novinare, niti da će biti saopštenja o sadržaju razgovora, prenosi Tanjug.

Zaključke je novinarima prenio je ministar Ivica Dačić, najavivši sastanak predsjednika i premijera Srbije u četvrtak u Beogradu sa liderima Srba u BiH i u RS. Dačić je rekao da će Nikolić i Vučić razgovarati sa liderima Srba o stavu Savjeta za sprovođenje mira u BiH protiv referenduma u Srpskoj, situaciju uopšte, ali i o daljim koracima. On je naveo da je na konsultacijama državnog vrha analizirana situacija, koja se tiče bezbjednosti i regionalne stabilnosti i razmatrano pitanje “naših vitalnih nacionalnih državnih interesa”.

“Dogovorene su i preduzeće se, i već se preduzimaju mjere na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa, tako da građani mogu da budu spokojni da neće biti ugrožena bezbjednost u zemlji i, nadamo se, u regionu”, rekao je Dačić u pauzi sastanka u Predsjedništvu Srbije. Usaglašeno je da se u četvrtak održi sastanak predsjednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića liderima Srba u BiH i Republici Srpskoj, na kojoj će se razmotriti aktuelna situacija i, eventualno, dalji koraci.

“Mi smo zaintesovani za očuvanje bezbjednosti i stabilnosti u regionu”, rekao je Dačić. Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) u BiH pozvali su ranije vlasti u Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike jer će to, kako tvrde, destabilizovati BiH. U zajedničkoj izjavi iz Sarajeva, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH. Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

“Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe”, rekao je Vučić u ponedjeljak na konferenciji za novinare poslije sastanka sa ambasadorima stranih zemalja u Srbiji. Ambasador Rusije Petar Ivancov rekao je da je Rusija izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave jer smatra problematičnim to što se traže ustupci isključivo od Republike Srpske, umjesto da se poziva na dijalog.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da Rusija neselektivno podržava “sve što dolazi iz Republike Srpske”. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da ga ne interesuju stavovi Savjeta, a premijerka Željka Cvijanović ocijenila da je Savjet za sprovođenje mira u funkciji bošnjačke politike. Referendum bi trebalo da se održi 25. septembra, a referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

PODIJELI