Rusi “uhvatili” signal vanzemaljske civilizacije?!

0
992

Ruski radio-teleskop “Ratan-600″ zabilježio je snažan signal iz sistema zvijezde “HD164595″, u sazvježđu Herkula, za koji neki astronomi vjeruju da bi mogao da pripada vanzemaljskoj civilizaciji.

Zvijezda iz čijeg područja potiče misteriozni signal udaljena je od Zemlje 95 svjetlosnih godina, a veličinom je gotovo identična našem Suncu.

Oko nje kruži najmanje jedna planeta veličine Neptuna čija godina traje oko 40 naših dana.

Ruski tim zabilježio je signal još 15. maja 2015. godine, međutim, informacije su objavljene tek nedavno, zahvaljujući astronomu Klaudiju Makioneu sa Univerziteta u Torinu koji je u Moskvi prisustvovao prezentaciji rezultata ruskog tima.

Set Šostak, šef organizacije SETI, koja traga za vanzemaljskim oblicima života, ističe za “Gardijan” da je šokiran činjenicom da se na vijest čekalo toliko dugo, jer je uobičajeno da oni prvi saznaju za sve slične događaje.

“Zašto za ovo čujemo tek sada, i to zahvaljujući čovjeku koji je održao govor o tome u Moskvi prije godinu dana?”, pita Šostak.

Makione navodi da su Rusi “sramežljivi” i da zbog toga nisu žurili da prezentuju svoje otkriće.

Signal koji je zabilježio “Ratan-600″, mada je vrlo jak, mogao bi imati i jednostavnije prirodno tumačenje: mogao ga je poslati neki kvazar (kvazi-stelarni radio-izvor).

Naime, ruski radio-teleskop prvenstveno je namijenjen posmatranju Sunčevih aktivnosti.

Zbog toga ima prijemnik vrlo širokog spektra koji ne može pouzdano da raspozna u kojem području frekvencija je zabilježen signal – je li bio uzak, što bi više odgovaralo vještačkom vanzemaljskom porijeklu, ili je obuhvatao široki pojas frekvencija, što bi više odgovaralo šumu koji dolazi sa kvazara ili iz nekog drugog zvjezdanog izvora.

Makone je informacije o signalu nedavno prenio Paulu Gilsteru, autoru naučnih i naučno-fantastičnih tekstova o svemiru i astronomiji, a on ga je predstavio javnosti.

“Niko ne tvrdi sigurno da je riječ o signalu vanzemaljske civilizacije, ali ovo svakako vrijedi dalje istraživati”, napisao je na svom blogu Glister.

Signal takve snage kakvu je zabilježio ruski tim, ako je izvor bio “izotropni svjetionik”, što znači da je elektromagnetski signal namijenjen međuzvjezdanoj komunikaciji bio poslat u svim smjerovima, mogla je stvoriti samo civilizacija tipa “Kardašev 2″, odnosno tehnološki naprednija od naše.

Ako je signal, pak, bio koncentrisan u jednom smjeru i usmjeren prema Sunčevom sistemu, mogla ga je stvoriti civilizacija tipa “Kardašev jedan”, što odgovara našem stepenu razvoja.

Stepenovanje nivoa civilizacija ruskog astrofizičara Nikolaja Kardaševa ide od jedan do tri, a neki drugi astronomi proširili su ga do pet.

Jedan od glavnih faktora u određivanju položaja i stepena neke civilizacije jeste mogućnost prikupljanja energije i količina njene potrošnje.

Stručnjaci najavljuju da će signal, zabilježen na frekvenciji od 11 gigaherca, biti jedna od tema na simpozijumu astronoma u Gvadalahari u Meksiku krajem septembra.

Prema nekim astronomima, radi se o “najbolji kandidatu” za vanzemaljski signal još od 1977. godine.

Ipak, najveći skeptici smatraju da postoji mogućnost da je on stigao sa nekog od komunikacijskih satelita u Zemljinoj orbiti.

srna

PODIJELI