U Derventi i Prnjavoru užurbano rade da spase porodilišta

0
548

Modernizacija porodilišta u Derventi i Prnjavoru je u toku, a ukoliko do ljeta ne uspiju opremiti operacione sale i obezbijediti anesteziologa, od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS zatražiće produženje roka za ispunjenje uslova.

Potvrdili su to u domovima zdravlja u ove dvije opštine, gdje porodilišta funkcionišu čitav vijek. Novim pravilnikom o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove, koji je Ministarstvo donijelo u junu prošle godine, predviđeno je da porodilišta moraju imati operacionu salu sa opremom i anesteziologa. Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran kaže da su započeli rekonstrukciju prostora u kojem će se nalaziti operaciona sala.

– Prostoriju koju već imamo potrebno je proširiti i urediti kako bi ispunjavala sve standarde. Dio opreme smo obezbijedili razmjenom sa drugim zdravstvenim ustanovama, a u idućem periodu slijedi nabavka stolova, lampi i preostale opreme za koju će biti raspisan tender – rekao je Šaran.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su odobrili zahtjev ove zdravstvene ustanove za specijalizaciju anesteziologa. Direktorica Doma zdravlja u Prnjavoru Svjetlana Malić kaže da pregovaraju o zapošljavanju anesteziologa.

– Opština će nam pomoći kada je u pitanju renoviranje prostorija i nadam se da će rok biti produžen kako bismo sačuvali porodilište – rekla je Malićeva.

Opštine Derventa i Prnjavor planirale su u budžetima za ovu godinu ukupno 330.000 KM za spas porodilišta.

M.L. – Glas Srpske

PODIJELI