U neredima u Blažuju uništeno 26 automobila, policiju kamenjem gađale hiljade migranata

0
312

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izjavio je da je tokom sukoba u mitrantskom kampu u Blažuju pričinjena velika materijalna šteta na vozilima kantonalne Uprave policije MUP-a jer je oštećeno 20 vozila i šest automobila koje koristi Međunarodna organizacija za migracije i agencije za bezbjednost.

U sinoćnjim neredima u Blažuju kod Sarajeva oko 2.000 migranata se sukobilo s policijom, a sudeći prema snimcima koji kruže društvenim mrežama, bilo je izuzetno teško obuzdati migrante koji su kamenjem gađali policijske službenike i vozila.

Katica je obavijestio članove Vlade Kantona Sarajevo o sinoćnjim događajima u migrantskom centru Blažuj.
Katica je naglasio da u tom kampu ima do 3.500 migranata, što je iznad kapaciteta tog migrantskog kampa, prenijeli su federalni mediji.

Na društvenoj platformi TikTok osvanuo je video koji je objavio jedan od migranata koji je učestvovao u naredima – Nasib Sada, a na kojem se može vidjeti migranti skandiraju i gađaju policiju kamenjem.

Nakon što je MUP-u sinoć dojavljeno da je na području opštine Ilidža došlo do tuče i okupljanja više osoba koje borave u migrantskom centru Blažuj, na teren je pristiglo desetine policijskih vozila. Potom je uslijedio i sukob s policijom u kojem su povrijeđena dva policajca i jedan službenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da je u sinoćnjem incidentu u privremenom prihvatnom centru Blažuj, u sarajevskoj opštini Ilidža, jedno lice iz ove oganizacije lakše povrijeđeno i da je na ljekarskom tretmanu, te potvrdila da je osoblje ove organizacije na sigurnom.

Na zvaničnoj stranici ove organizacije navedeno je da je ovaj incident izazvan nakon sukoba dva migranta koji je brzo prerastao u okršaj većih razmjera.

– Osoblje IOM-a je podržala Služba za poslove sa strancima BiH, Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara i policija, uključujući Specijalnu policiju i Odjeljenje za zaštitu i bezbjednost UN (UNDSS) koji su stavili događaj pod kontrolu i pomogli da se smiri situacija – navedeno je iz IOM-a.

O ovom događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

/Kliks/Glas Srpske/

PODIJELI