U OČI SE GLEDA KAD SE KUCA: Svi znamo za ovaj običaj, a evo zašto se to radi

0
1043
  • Neke običaje smo prihvatili, a de se nikad nismo zapitali zašto se to radi. Saznajte zašto se kucamo čašama kad nazdravljamo i zašto se gledamo u oči
Zdravica, rakija,nazdravljanje, tradicionalno, tradicija,

Svako od nas je, u nekom trenutku svojih početaka alkoholizma, od starijih i iskusnijih pijanaca naučio jednu od najvažnijih lekcija u životu, a to je da prilikom kucanja čašama obavezno gledamo u oči čoveka s kojim nazdravljamo. A, da li ste se nekad zapitali kako je nastao taj običaj i koje značenje ima.

Pre svega treba reći da ima više verzija priče kako je nastao sam običaj nazdravljanja, odnosno kucanja čašama.

Prema jednoj vrziji, taj običaj je nastao kao gest poverenja i poštovanja. Kucanjem bi se malo pića prelilo iz čaše u čašu, čime je domaćin pokazivao gostu da nema otrova u piću, a gledanje u oči je samo još jedan pokazatelj tog poverenja, odnosno, pokazivanjem očiju pokazujemo svoje namere. Ova verzija je čisto praktična i logična, a postoji i više mistična, magijska varijanta ove verzije.

Naime, kucanje čašama se praktikuje kako bi se oterale zle sile tako što će piće da se zatalasa. U prilog toj teoriji ide i jedan stari narodni običaj – žena kad bi išla na vodu da pere veš, prvo bi zatalasala vodu da odagna zle sile, pa bi tek onda počela s pranjem. A svima nam je dobro poznat i običaj kucanja u drvo da se odagnaju zle sile ili, kako narod kaže, da ne čuje zlo.

Foto: Foter.com/ Toni Blay

Jedna hedonistička teorija glasi da je kucanje čašama nastalo zato da bi u piću uživala sva čula. Piće ima miris, ukus i boju, može da se dodirne, a jedino ne može da se čuje. Zato se pre ispijanja kucamo čašama, da bi i čulo sluha bilo zadovoljeno.

Postoji još jedno, najzanimljivije objašnjenje zašto se gleda u oči kad se kuca, a takođe je povezano s magijskim verovanjim iz davnina. Prema ovoj verziji, kucanje i gledanje u oči nemaju nikakve veze s poverenjem ili poštovanjem, već sa seksom. Naši preci su verovali da ako se kucnu čašama, a pogledi im se nisu sreli, muškost će im zakazati sledeći put kad budu legli sa ženom, što bi bila neviđena bruka.Telegraf.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here