U osnovne škole u RS uvodi se mala matura

0
822
– Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt strategije obrazovanja za period 2015. do 2020.
U osnovnom vaspitanju i obrazovanju jedna od novina je uvođenje male mature, čime bi se unaprijedila upisna politika u srednje škole. Kako se radi o eksternoj evaluaciji stečenih znanja u osnovnoj školi iz srpskog jezika, matematike i pet predmeta (biologija, fizika, hemija, istorija i geografija), poslužiće za unapređivanje kvaliteta u smislu otklanjanja nepotrebnih nastavnih sadržaja.

Neke od najvažnijih aktivnosti planiranih Strategijom su analiza nastavnih planova i programa za osnovne škole i modula u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama kako bi se uradile kvalitetne pripreme za izmjene i dopune nastavnih planova i programskih sadržaja za školsku 2016/17. godinu.

U srednjem obrazovanju će se raditi na razvoju standarda zanimanja zasnovanih na kompetencijama i ishodima učenja, čime će se unaprijediti i redefinisati postojeća kvalifikacija zanimanja. U postojećoj nomenklaturi zanimanja neka zanimanja su zastarjela, a pojavila su se nova zanimanja (web inžinjeri, inžinjeri za aplikacije mobilnih telefona) za koje treba razvijati nastavne planove i programe.

Iz Vlade RS navode da će se raditi i na uspostavljanju kvalifikacionog okvira RS u dijelu za srednje stručno obarzovanje, čime bi se postigla veća mobilnost radne snage.

U predškolskom vaspitanju i obrazovanju jedan od značajnijih ciljeva je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem (najmanje 30 posto).

Iz Vlade RS navode da je, u skladu sa Strategijom, u proceduri i donošenje novog Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji će omogućiti organizovanje predškolskog programa u školama gdje je to moguće.

Kao posebno definisan strateški cilj je naučno-istraživački orijentisano visoko obrazovanje i povezivanje visokog obrazovanja s tržištem rada. / nezavisne novine/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here