U ponoć doček pravoslavne Nove godine

0
1095

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve sutra, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj /Alter Silvester/, kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

 Prnjavor – pravoslavna Nova godina

DOČECI I MOLEBANI U DVA GRADSKA HRAMAPRNJAVOR, 13. JANUARA /SRNA/ – Doček pravoslavne Nove godine u Prnjavoru biće organizovan večeras u portama hramova Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i Hramu Svetog Save u naselju Slatina.Protojerej Duško Drinić rekao je Srni da će program u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija početi u 20.00 časova, uz muziku, kuvano vino i peciva.

Moleban će biti služen u 23.30 časova, a u ponoć je predviđen vatromet.

Protojerej stavrofor Radomir Maletić, svešenik u Hramu Svetog Save, potvrdio je da će u porti ovog hrama program dočeka pravoslavne Nove godine početi u 21.00 čas uz crkvenu muziku, kuvano vino, prikladno posluženje i peciva.

Moleban u slatinskom hramu počinje u ponoć.

(Srna)

PODIJELI