U PRNjAVORSKOM DOMU ZDRAVLjA – RADNA TERAPIJA KAO LIJEK

0
1356

Medicinsko osoblje Centra za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja u Prnjavoru već tri godine dekupaž tehnikom održava radne terapije sa korisnicima. Jednom sedmično u prostorijama Centra korisnici se druže, slikaju, razgovaraju, pričaju o budućim planovima i što je najbitnije rezultati su pozitivni.

Prema riječima radnog terapeuta Katarine Suvajac, korisnici usluga u Centru rado prihvataju ovu vrstu radne terapije jer je inventivna, zanimljiva i dopušta svakom pojedincu da se izrazi na njemu svojstven i kreativan način.

– Radna okupaciona terapija je ozbiljan proces koji od radnog terapeuta zahtjeva da napravi individualnu procjenu i izradi individualan plan rada za svakog pacijenta. Posebno se obraća pažnja na godine pacijanta, dijagnozu, socijalni i ekonomski status, interesovanja. Nekima izgleda da je ovo što mi radimo samo igra, ali ozbiljan rad i trud su uloženi u svaku terapiju, objašnjava Suvajac.

Cilj je da bude smanjeno nerazumijevanje prisutno u društvu prema kojoj ljudi sa mentalnim poremećajem nisu funkcionalni.

-Prednosti dekupaž tehnike su što se može primjenjivati na različitim podlogama, drvenim i kartonskim kutijama, tacnama, staklu, kao i na starom namještaju. Pogodna je za sve korisnike, bez obzira na pol, starost i status obrazovanja. To je svojevrsna antistres terapija koja korisniku pruža emotivni efekat, jer nakon svake finalizacije aktivnosti imamo osjećaj zadovoljstva dobro obavljenim poslom. Mi ovdje ne bacamo ništa, svi materijali su maksimalno iskorišteni, i sam osjećaj da nečemu starom i odbačenom dajemo novi sjaj i svrhu pozitivno djeluje na naše korisnike, kaže Suvajac.

Svaki čovjek osjeća potrebu za grupnim aktivnostima i socijalizacijom. Igor Kahan, korisnik Centra kaže da su mu ove radionice mnogo pomogle.

-Bolest ne smije biti jača od nas, moramo uraditi više da bismo probudili svijest kod osoba sa mentalnim poremaćajem, ali i naših građana o sve većoj stigmatizaciji kojoj smo izloženi. Mi smo svi na radionicama dekupaža svojevoljno. Nikada nisam mogao ni zamisliti da bi se ovim mogao baviti i drago mi je da sam pokušao. Svima kažem, barem pokušajte, ne košta vas puno, a zaista popravlja raspoloženje. Dosta sam se promijenio nakon ovih radionica, postao sam društveniji i otvoreniji o svojoj bolesti. Sat vremena radne terapije je dragocijeno i dobro iskorišteno vrijeme. Isključim se od svih problema i osjećaj da sam nešto svojim rukama stvorio je neprocjenjiv, kaže Kahan.

Kahan naglašava da je sve stvar dogovora i da je medicinsko osoblje dostupno svojim korisnicima 24 časa, kad god su im pomoć, ljudska riječ i savjet potrebni.

Psihijatar Gordana Krehovski kaže da je cilj radne okupacione terapije da se podrže svi pacijenti koji imaju neki vid mentalnog poremećaja. Smatra da su pacijenti ruralnih područja zapostavljeni jer nisu u prilici da prisustvuju radnim terapijama.

-Svi naši pacijenti su stigmatizovani i nisu dovoljno prihvaćeni u zajednici. Samim tim terapija i druženje jednom sedmično pozitivno djeluje na njih i pokazuje im da mogu biti korisni društvu i zajednici. Kada čovjek sjedi u kući i pije lijekove, to može biti učinkovito, ali ne možete očekivati neki fenomenalan efekat. Zato se trudimo da naše korisnike motivišemo da dolaze na radne terapije, da se što više integrišu u društvo, pomažemo im da konkurišu na određene poslove, a da bi to sve mogli, mi ih osposobljavamo da steknu radne navike, kaže Krehovski.

Ističe da je Centar u Prnjavoru jedan od kompletnijih u okruženju jer ima dva psihologa, psihijatra, logopeda i okupaciono-radnog terapeuta, te podršku jedne više medicinske sestre i medicinske sestre. Centar u toku godine povremeno organizuje predavanja u školama, obavlja se određeni vid edukacije, a posebno ističu dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad.

Svi predmeti koji su nastali na radnim terapijama mogu se kupiti na recepciji Doma zdravlja Prnjavor čime pomažete rad Centra, a dobijate unikatan poklon prigodan za svaku priliku.

(Naš zavičaj – Jovana Tošić)

PODIJELI