Veliki projekat: Prva ulica u kojoj je moguće regulisati temperaturu vazduha

0
204
Da bi se djelovalo protiv urbanih toplinskih ostrva u okruženju i olakšalo život tamošnjim stanovnicima, grad Beč započinje projekat u ulici Ciglergase, koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.

Naučnici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih ostrva.

Beč je prepoznao taj problem i odlučio se na sprovođenje projekta u jednoj od svojih ulica. Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug Neubau iz vlastitog proračuna.

“Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posljedice porasta temperature posebno su primjetne u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina”, rekla je bečka zamjenica gradonačelnika Hebejn prilikom predstavljanja projekta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here