U PRNJAVORU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA

0
334

Dom zdravlja u Prnjavoru danas je na gradskom trgu obilježio Svjetski Dan srca savjetima doktora porodične medicine sugrađanima o značaju zdrave ishrane i primjene zdravih stilova života kao prevencije od kardiovaskularnih bolesti i besplatnim mjerenjem krvnog pritiska i glukoze u krvi.
Specijalista porodične medicine LJiljana Milosavljević rekla je Srni da su sugrađane upoznali sa uzrocima koji dovode do problema sa srcem, na prvom mjestu povišenim pritiskom, gojaznošću, problemima sa masnoćom i šećerom.

“Svim zaintersovanim sugrađanima danas smo mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, uz davanje savjeta za prevenciju, a akciju smo proširili i na probleme sa dijabetesom”, pojasnila je Milosavljevićeva.

Ona kaže da se zdravstveni radnici u najvećoj mjeri suočavaju sa borbom protiv takozvanih masovnih oboljenja – pušenja, povišene tjelesne težine, problemima sa šećerom i masnoćom.

“Najbolje rezultate postižemo sa pušačima, koji prihvataju savjete i nerijetko se odriču cigareta, dok najlošije rezultate imamo kod gojaznih osoba. Iako dajemo savjete za pravilan način ishrane, fizičku aktivnost uz preporuku za pravilne vježbe za skidanje gojaznosti koja je opterećujuća za rad srca, ne postižemo željene rezultate”, naglasila je Milosavljevićeva.

U Domu zdravlja u Prnjavoru sutra će s ciljem prevencije moždanog udara biti organizovan besplatan ultrazvučni preventivni pregled krvnih sudova glave i vrata. Svi zainteresovani Prnjavorčani imaće mogućnost da u vremenu od 15.00 do 19.00 časova obave ovaj pregled.

srnA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here