U septembru rekordan otkup u RS – iz Prnjavora se najviše otkupljuje mlijeka u Srpskoj

0
1627

Mljekare u Republici Srpskoj su u septembru prikupile 7.458 tona kravljeg mlijeka ili više za 2,7 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Kako smo saznali od predsjednik Udruženja stočara Republike Srspke i uglednog proizvođača mlijeka iz Prnjavora, Vladimira Usorca, naša lokalna zajednica je rekorder u proizvodnji mlijeka u Republici Srpskoj, aa oko 30.000 litara miljeka dnevno.

vladimir-usorac“Samo moja i  farma Jokić iz Velike Ilove, predaju 3300 litara mlijeka, što čini više od 10% ukupne proizvodnje u opštini Prnjavor”, kaže Usorac. On upozorava da ovako dobru proizvodnju može da ugrozi uvoz visokosubvencionisanog mlijeka sa zapada, koji bukvalno dampinškim cijenama pravi poremećaj na domaćem tržištu, izražavajući nadu da će se otkup mlijeka nastaviti, jer od te proizvodnje živi nekoliko stotina porodica u opštini Prnjavor.

Kako je danas saopštio Zavod za statistiku RS u septembru je proizvedeno 4.552 tona mlijeka za piće, ili za pet odsto manje u odnosu na septembar prošle godine.
Najveći procentualni rast proizvodnje od 32 odsto imala je pavlaka, koje je u septembru proizvedeno 608 tona.
Proizvedeno je i 182 tone kravljeg sira, 16 tona maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda, te 997 tona fermentisanih mliječnih proizvoda. /R.P./

PODIJELI