U SUDNICI SE PRESLUŠAVALI SNIMLJENI RAZGOVORI OPTUŽENIH ZA PRODAJU KOKAINA IZ PRNJAVORA I LAKTAŠA

0
1003

Reproduciranjem presretnutih razgovora i sms poruka u Sudu BiH je nastavljeno suđenje Vaskrsiji Tošiću (1962) iz Prnjavora i Zoranu Ćustiću (1964) iz Laktaša, optuženima za neovlašteni promet drogom i krivotvorenje novca.

Kako je na početku ročišta pojašnjeno, reproducirani su razgovori koje su vodili optuženi međusobno, te sa Tošićevim kumom Nevenkom Božičićem i prikrivenim istražiteljom, koji su vođeni tijekom mjeseca ožujka ove godine.

Iz prvog prezentiranog dijela komunikacije između kumova, koji se odnosio na neko putovanje, jasno je da ni Božičić ni optuženi Tošić nemaju vozilo, te su kontaktirali Čustića koji početkom ožujka nije mogao doći.

Prikriveni istražitelj je nekoliko dana kasnije pozvao Tošića, te mu priopćio da je došao u BiH, da se trebaju vidjeti i da pripremi „bocu i onu porciju“.

Kada je prikriveni istražitelj ponovo pozvao Tošića, rekao mu je da je “plata bila odlična”, da je drug sve slikao i da se hvalio u Njemačkoj, te najavio da će 19. ožujka sletjeti u Sarajevo, a potom doći do optuženog, i zatražio da mu se pripremi ista “plata”.

U narednim prezentiranim dogovorima moglo se čuti da je Tošić i Ćustić traže novac jedan od drugog.

Tošićev odvjetnik Zoran Rakić je potom uložio prigovor na ove razgovore, koje je optužba predložila kao dokaze.

Rakić je ustvrdio kako treba imati mnogo mašte pa da bi se iz razgovora izvukli zaključci koji terete optužene.

Sa druge strane, Ćustićev branitelj je ustvrdio kako je njegov klijent nezakonito prisluškivan i da je njegov identitet bio poznat nakon 6. ožujka kada je došlo do kupoprodaje kokaina.

Detalji akcije

Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić nastavak suđenja je zakazao za 4. siječanj naredne godine.

Tošića i Čustića su, podsjetimo, početkom rujna uhitili pripadnici MUP-a RS-a u akciji kodnog naziva Alpe, koja je izvedena po nalogu Tužiteljstva BiH. Nakon hapšenja, iz Tužiteljstva su naveli kako je akcija Alpe rezultat višemjesečne koordinirane istrage koju su vodili sa MUP-om RS-a. Optuženi se terete da su tijekom ove godine godine vršili krijumčarenje i prodaju kokaina na području Prnjavora, Banja Luke, Laktaša i drugih mjesta.

Pored kokaina, terete se i za prodavanje krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 i 500 eura.

Prema dokazima koje su istražitelji prikupili do početka rujna, Tošić i Ćustić su kokain prodavali za oko 2000 eura za 50 grama, odnosno 4000 eura za 100 grama. Pripadnici MUP-a RS-a su tijekom akcije izvršili pretresli četiri lokacije u Banja Luci, Prnjavoru i Laktašima, te je tom prilikom bilo obuhvaćeno više stambenih objekata i automobila. U pretresima je pronađeno i oduzeto oko 50 grama kokaina, krivotvorene novčanice u valuti euro, više mobitela i određeni iznos novca.dnevni-list.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here