Ubio čovjeka koji mu je prijetio, policija mu čestitala

0
677

Vozač Ubera na Floridi koji je ubio muškarca koji mu je prijetio “pištoljem” neće biti optužen, a policija mu je čestitala.

Vozač, 37-godišnji Robert Vestlejk, vozio je ženu u ranim jutarnjim satima u utorak, kada je 34-godišnji Džejson Boek počeo da ga prati i zaustavio svoj pik-ap ispred njega.

Boek je mislio da se u Vestlejkovom vozilu nalazi njegova djevojka Džesika, s kojom se prije toga posvađao. Na snimku, koji je zabilježen kamerom na Uberovom vozilu, vidi se kako Boek izlazi iz svog vozila i viče:

“Imam pištolj. Hoćeš da te upucam?”

Na kraju se ispostavilo da je Boek u ruci imao mobilni telefon, a ne pištolj. Ipak, Vestlejk, koji je upravo završio obuku na policijskoj akademiji, imao je dozvolu za pištolj koji je nosio sa sobom. Ispalio je jedan metak i upucao Boeka u prsa.

Potom je pozvao policiju i Hitnu pomoć i pokušao da ga spasi, ali Boek je preminuo.

Šerif ovog okruga Grejdi Džad opisao je ubistvo kao klasičan slučaj u kojem se osoba smije odbraniti nakon prijetnje (tzv. ‘stand your ground’ zakon na Floridi) i pohvalio vozača Ubera.

“Ovo je, bez sumnje, opravdano ubistvo. Imate pravo da se zaštitite i upravo je ovo definicija ovog zakona”, kazao je Džad pa nastavio:

“Neka ovo bude poruka za sve ‘usijane glave’ u ovoj zajednici. Nemojte ovo raditi. Dobri ljudi nose oružje i upucaće vas.”

Floridski zakon ‘stand your ground’ (pravo na samoodbranu) garantuje imunitet svakoj osobi koja je koristila oružje kako bi se odbranila i tema je velike rasprave u ovoj američkoj državi. Njegovi protivnici tvrde da je ovo najlakša karta za izlazak iz zatvora, a u konkretnom slučaju kritikuju policiju da je previše subjektivna jer je vozač Ubera budući policajac.

Vestlejk je rekao da nije želio da ubije Boeka, već je reagovao iz straha za svoj život. Ipak, Boekova porodica tvrdi da je bilo i drugih opcija osim da ga ubije.

(Radiosarajevo.ba)

PODIJELI