“Južni Tirol” za Srbe, ali u nezavisnoj državi Kosovo

0
568

Vlasti u Prištini predstavljaju u zapadnim ambasadama svoje rješenje za status takozvanog “nezavisnog Kosova”, u kojem bi položaj Srba bio uređen po uzoru na Južni Tirol u Italiji, pišu “Večernje novosti”.

List navodi da se ta akcija poklopila i sa dogovorom Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da nema pregovora o razgraničenju i prijeti da stavi Beograd pred svršen čin, uz svesrdnu pomoć centara moći koji su glavni sponzori nezavisnosti takozvane države Kosovo.

“Ako Albanci dobiju podršku ključnih zemalja Zapada za ovaj svoj plan, to znači da će srpska strana i predsjednik Aleksandar Vučić praktično ostati izolovani u višemjesečnim naporima da se konačno dođe do razrješenja istorijskog čvora uz održiv sporazum i obostrane kompromise”, ocjenjuju “Novosti”.

List navodi i da je model Južnog Tirola pominjan kao opcija, ali za cijelu teritoriju Kosova u odnosu na centralnu Srbiju.

Albanci sada to, uz pomoć svojih decenijskih mentora, izvrću u status za Srbe, ali u svojoj nezavisnoj državi.

Pri tome, Albanci duže od pola decenije nisu sproveli obavezu iz briselskog sporazuma da formiraju zajednicu srpskih opština.

“Zato im sada Južni Tirol dobro dođe kao alternativa za zajednicu srpskih opština, ali uz zaokruživanje suvereniteta na celoj teritoriji. Time stvaraju uslove i da konkurišu za stolicu u UN”, ističu “Novosti”.

PODIJELI