Udruženje ”Romska djevojka-Romani ćej” – Informisanost važna u borbi protiv nasilja

0
760

Regionalni program ”Provođenje normi, mijenjanje stavova”, koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women, bila je tema današnje press konferencije održane u prnjavorskom Udruženju ”Romska djevojka-Romani ćej”.

Projekat ”Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije” provodi se u partnerstvu između aplikantskog udruženja ”Bolja budućnost” Tuzla, Udruženja ”Romska djevojka-Romani ćej” iz Prnjavora i Omladinska inicijativa ”Budi mi prijatelj” iz Visokog u periodu od 01.juna 2018. do 30.septembra 2019.godine.

Predsjednica prnjavorskog Udruženja, Snježana Mirković naglasila je okupljenim novinarima kako je dobro da je problem nasilje u porodici izašao iz privatne u javnu sferu.

-Nasilje predstavlja negativan uticaj na osnovne ljudske potrebe i kvalitete života. Marginalizovane zajednice poput romske su u povećanom riziku kada je u pitanju diskriminacija i nasilje nad ženama i generalno neravnopravan položaj u društvu, kaže Mirkovićeva.

Projekat na lokacijama Tuzle, Prnjavora i Visokog targetira žene koje dolaze iz skupina u nepovoljnom položaju, muškarce i mladiće te lokalne razine institucije vlasti.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI