Udruženje ”Tkanica” Prnjavor čuvar tradicije: Održan prikaz srpske svadbe /FOTO/

0
198

Povodom vjerskog praznika Preobraženja Gospodnjeg i krsne slave opštine Prnjavor, udruženje žena ”Tkanica” Prnjavor  danas je na gradskom trgu održala prikaz srpske svadbe, kao i rukotvorine i kolače koji su tradicionalni na našem prostoru.

Narod koji ne čuva i ne poštuje svoju tradiciju nema ni budućnost ističu iz ”Tkanice” i ne kriju zadovoljstvo što su dobili priliku da Prnjavorčane vrate u prošlost i podsjete kako su se naši preci nekada vjenčavali.

Pored čuvanja tradicije cilj im je i da poboljšaju položaj žena u društvu,rekla je predsednica Udruženja Ljubica Moravac.

– Potrudili smo se da prikažemoo kako su na srpskoj tradicionalnoj svadbi izgledali mladenci, njihova odjeća i obuća, vezeni peškiri za svatove, maramice sa ruzmarinom, buca. Već smo imali brojne aktivnosti u Prnjavoru i drugim sredinama, ali ovo je prvi put da predstavljamo jedan autentičan tradicionalni srpski običaj. Znamo da uticaj sa Zapada ne možemo zaustaviti, ali možemo zadržati nešto svoje, očuvati nacionalni identitet, što je važno za svaku, pa tako i našu naciju, kaže Moravac.

Predstavljeni su i kolači pripremljeni po starinskim receptima, koji su se nekada neizostavno nalazili na svadbenim trpezama, poput suvih keksića pravljenih mašinom, šapa, kiflica, lijenih pita.

-Bićemo srećni ako nakon ovog prikaza svadbe i slatkog stola barem jedan par poželi da se vjenča u vezenoj haljini i košulji , sa tradicionalnom trpezom i  starinskim kolačima, rekla je Vesna Simić, član Udruženja.

Prikaz srpske svadbe podržala je i opština Prnjavor. Manifestaciji je prisustvovao i načelnik opštine Darko Tomaš. Istakao je da je za svaku pohvalu rad udruženja ”Tkanica” koji značaj čuvanja i njegovanja tradicije prenose na mlađe generacije.

-Uvijek ćemo podržati aktivnosti koje rade na promociji kulture i tradicije, pa tako i današnju manifestaciju. Uvjeren sam da će se još mnogo žena naše lokalne zajednice pridružiti ”Tkanici” i pokazati svoja umijeća, rekao je Tomaš.

Iz ”Tkanice” ističu da je današnja manifestacija organizovana u saradnji sa Gradskim kulturno-umjetničkim društvom “Pronija”, popadijom iz Velike Ilove Jelenom Živković koja vodi radionicu “Naša budućnost”, Omladinskim centrom i privrednicima iz Prnjavora.

/prnjavorlive.info/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here