Ukinuta zabrana za “Pekabeskove” proizvode

0
1097

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske stavilo je van snage naredbu o zabrani prometa namirnica makedonskog proizvođača “Pekabesko”.

Iz ovog ministarstva danas je saopšteno da je to učinjeno nakon dobijanja rezultata analiza na ukupnu količinu fosfata u proizvodima te firme i ovakva naredba je upućena u “Službeni glasnik” na objavljivanje.

Nalaze je izdao Veterinarski institut “Dr Vaso Butozan”.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imalo je niz radnih sastanaka i konsultacija sa svim relevantnim institucijama zbog različitog načina tumačenja propisa u vezi sa primjenom aditiva u proizvodnji hrane, a s ciljem zaštite zdravlja potrošača i stavljanja na tržište isključivo bezbjedne hrane.

Rezultat tih konsultacija je postizanje pune saglasnosti svih institucija na nivou Republike Srpske o usklađivanju akata koja definišu oblast bezbjedne primjene aditiva u hrani, tako da oni budu jasni i nedvosmisleni, navodi se u saopštenju.

Naredba o zabrani prometa donesena je nakon što je objavljeno da je utvrđena količina fosfata u nekim od proizvoda “Pekabeska” iznad gornje dozvoljene granice. /srna/

PODIJELI