Ukinuto ograničenje kretanja za starije od 65 godina; Preciziran kraj nastave

0
528

Republički štab za vanredne situacije donio je odluku, da se licima starijim od 65 godina ukida ograničenje kretanja u Republici Srpskoj. Kad je riječ o studentima, Vlada je definisala akte, prema kojima su visokoškolske ustanove dužne da organizuju pet ispitnih rokova od juna do oktobra. Preciziran je i kraj nastave u drugom polugodištu školske 2019/2020. godine.

U indeksima studenata, koji su upisali ljetni semestar, biće evidentirana “odslušana nastava”, onlajn putem. Na raspolaganju će imati osam termina. Pravo na polaganje ispita imaju i apsolventi.

Ovo je dio uputstva i naredbe koje je Vlada donijela po uredbi sa zakonskom snagom, a kojom se vrši dopuna važećeg Zakona o visokom obrazovanju.

– Ako nastavnik nije u mogućnosti, ispit će polagati pisanim putem. Prilikom odbrane završnih radova, potrebno je obezbijediti prisustvo većine članova. Ako su onemogućeni, mogu onlajn – izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Vlada je donijela i odluku o upisu studenata u akademskoj 2020/2021. godini. Na prvu godinu prvog ciklusa na javnim visokoškolskim ustanovama biće upisano 4.016 studenata, a na drugi ciklus studija, njih 1137. Prijemni ispiti biće održani 1. i 2. jula.

Kada je riječ o studentima koji se školuju u inostranstvu, Vlada Srpske jedina je Vlada u regionu koja je na sebe preuzela finansiranje njihovog testiranja na virus korona. Ministarstvo je do sada putem veb upitnika zaprimilo više od 2000 zahtjeva za testiranje.

Isto pravo imaju i srednjoškolci koji se školuju u inostranstvu. Ukoliko im je potrebno testiranje na virus korona, trebalo bi da svoje podatke pošalju resornom Ministarstvu putem aplikacije.

– Aplikacija je postavljena na stranici Ministarstva, ako im je nužno zbog nastavnog procesa da pređu granicu, a testiranje je u nadležnosti Srpske – izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Vlada je donijela i uputstvo i naredbe o izmjeni školskog kalendara u školskoj 2019 – 2020 godini, koje definiše kraj školske godine. 29. maja završava se nastava za učenike završnih razreda osnovne škole, a za učenike nižih razreda 12. juna.

Odluka Vlade je i da u Republici Srpskoj bude zabranjena proslava maturske večeri za učenike osnovnih i srednjih škola.

/RTRS/

PODIJELI