Vlada Srpske utvrdila rebalans budžeta – veći je za 188 miliona KM

0
381

Na prijedlog Vlade Republike Srpske, a nakon pribavljenog mišljenja predsjednika Narodne skupštine, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović donijela je dvije uredbe sa zakonskom snagom: o Kompenzacionom fondu i o izmjenama i dopunama Uredbe o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica, nastalih usljed bolesti COVID-19.

Vlada je utvrdila Prijedlog o ukidanju vanrednog stanja. Konačnu odluku donijeće Narodna skupština, na posebnoj sjednici.

Vlada je utvrdila i Prijedlog rebalansa budžeta, koji je veći za 188 miliona maraka.

Od polovine marta do sad prihodi su manji za 140 miliona maraka, a predviđa se da će do kraja godine minus biti još stotinu miliona. Na planiranih 20 miliona maraka suficita zbog posljedica pandemije se više ne može računati, a deficit će biti oko 412 miliona.

– Okvir budžeta povećan je za 188 miliona maraka. Planirano je 3.613.000.000, a predviđa se da će biti 3.425.000.000 – izjavila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Smanjeni su troškovi za lična primanja, materijale i usluge, grantove, transfere i investicije. Kada se podvuče crta ukupno 41 milion 200 hiljada maraka. Povećani su izdaci za Fond solidarnosti, Fond zdravstvenog osiguranja, penzije i Institut za javno zdravstvo.

– Rashodi su po ovim osnovama veći za 229 miliona a mi smo uštedjeli 41 milion – rekla je Vidovićeva.

Kada je usvajan budžet za ovu godinu plan je bio da se Republika Srpska zaduži 315 miliona maraka. Po novom prijedlogu Vlade to će biti za 360 miliona više. Ipak, u Ministarstvu finansija kažu da će i sa ovim zaduženjem to biti 56 odsto BDP-a, što je za četiri procenata manje od dozvoljenog.

– Predviđa se da će BDP pasti za 3,5 odsto. BDP će iznositi 10 milijardi 697 miliona – izjavila je Vidovićeva.

U Fond solidarnosti uplaćeno je 58 miliona maraka od čega je 50 miliona iz budžeta a osam su donacije fizičkih i pravnih lica.

Trenutno u ovom Fondu, koji bi uskoro trebalo da se zove Kompenzacioni, je 12, 7 miliona maraka. Ostalo je isplaćeno za potrebe privrede, zdravstva i policije.

Republika Srpska je u prošloj godini imala rekordan broj zaposlenih, pokrivenost uvoza izvozom. Plate su povećane za pet, a penzije za četiri odsto. Ostvaren je suficit 77,7 miliona maraka.

/RTRS/

PODIJELI