Ulična trka Prnjavor dobila priznanje Evropske atletske federacije

0
544

Ponosni smo što je međunarodna ulična trka Prnjavor dobila petu, maksimalnu zvjezdicu od Evropske atletske federacije. Tome smo težili 20 godina, rekao je Željko Petrović, predsjednik Atletskog kluba Prnjavor, organizatora trke.

Pripreme za 27. mart i 21. uličnu trku “Prnjavor” traju nekoliko mjeseci, a da Prnjavorčani dobro rade potvrda je stigla iz Evropske atletske federacije.

“Nama je bitno što smo došli na taj nivo, a prije dvijetri godine je bilo skoro nerealno da dođemo do pete zvjezdice. Godine 2016. bilo je više prepreka koje je trebalo da pređemo kako bismo došli do pete. Prije svega trebalo je da poradimo na kvalitetu takmičara, a uslov za nastup kvalitetnijih takmičara je nagradni fond, koji diktira listu učesnika. Ove godine zahvaljujući prije svega generalnom pokrovitelju kompaniji “Komerc Mali” podigli smo nagradni fond sa 5.000 na 10.000 KM”, rekao je Petrović i dodao:

“Takođe, od prošle godine je našu trku Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS uvrstilo u manifestacije od posebnog značaja za RS, tako da dobijamo više sredstava, a zahvaljujući načelniku Prnjavora Darku Tomašu imamo bolje uslove staze, tako da je i to otvorilo vrata dobijanja pete zvjezdice.”

Petrović je istakao da ovo priznanje mnogo znači AK Prnjavor.

“Odavno smo prepoznati u evropskom i svjetskom kalendaru, iz Evropske atletske federacije su nam rekli jednu interesantnu frazu: ‘Ni manjeg grada ni veće trke’. Njima je zapalo za oko što je mali grad Prnjavor prepoznao značaj atletike i što imamo nekoliko hiljada ljudi koji prate trke, tako da je i publika uticala na dobijanje zvjezdice”, rekao je Petrović, nekadašnji olimpijac.

Ljubav prema sportu, posebno atletici, Petrović je prenio na organizaciju trke koja je iz godine u godinu rasla.

“Ideja za trku je moja. Ranije smo imali moto trke, bilo je i kroseva, a ja sam želio da imamo atletsku trku. Kao sportista sam mnogo putovao, učestvovao na brojnim trkama i želio sam da ugostim prijatelje i poznanike i tako je sve počelo. Prvo je to bila štafetna trka, a kasnije smo u klubu došli na ideju da napravimo kvalitetne trke”, rekao je Petrović.

Jedna takva nas očekuje 27. marta, a prijave će zvanično biti otvorene za nekoliko dana.

“U kontaktima smo s atletičarima iz Maroka, Kenije, Etiopije… Doći će, a uskoro će i ugovori biti potpisani, tako da ću tada moći detaljnije govoriti o učesnicima. Očekujem da trka bude kvalitetnija nego proteklih godina”, istakao je Petrović.

Osim glavnih trka seniora, nastupiće juniori, veterani, srednjoškolci, osnovci, cicibani, a biće i humanitarna trka.

Humani Prnjavorčani

Prnjavorčani će i ove godine biti humani jer je sav prihod od startnina namijenjen Udruženju roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju “Neven”, a i djeca iz tog udruženja će imati svoju trku.

“Svi će dobiti zlatne medalje, a kao i prethodnih godina klub će se odreći prihoda od startnina i proslijediće ga ‘Nevenu’. Prošle godine smo donirali više od 1.600 KM, a nadam se da će ove godini biti i više novca”, rekao je Petrović.

Pet zvjezdica za M:tel RMC Banjaluka polumaraton

Evropska atletska federacija je ponovo ocijenila sa maksimalnih pet zvjezdica M:tel RMC Banjaluka polumaraton i uvrstila ga u kalendar prestižnih evropskih trka.

“European Running4All jedan je od najrelevantnijih sajtova u ocjenjivanju sportskih, odnosno atletskih događaja u Evropi, koji u saradnji s atletskim federacijama evropskih država predstavlja garant da događaje uvrštene u njihov kalendar karakteriše spoj odlične organizacije, kvalitetnih uslova za trčanje i sjajne zabave. Ponosni smo na ovo priznanje”, istakli su organizatori M:tel RMC Banjaluka polumaratona, koji će biti održan 11. aprila.

/Nezavisne/

PODIJELI