UNHCR: Četiri miliona djece izbjeglica ne ide u školu

0
519

Agencija UN za izbjeglice /UNHCR/ objavila je danas izvještaj “Preokrenimo trend: Obrazovanje izbjeglica u krizi”, u kojem se navodi da 4.000.000 djece izbjeglica ne ide u školu. Iz UNHCR-a ističu da to u odnosu na period od samo godinu dana predstavlja rast broja od pola miliona djece koja nisu u školama.

Izvještaj “Preokrenimo trend: Obrazovanje izbjeglica u krizi” pokazuje da upis djece izbjeglica ne uspijeva da održi korak sa sve većim brojem izbjeglica, uprkos naporima vlada, UNHCR-a i njegovih partnera.

Krajem 2017. godine u svijetu je bilo je više od 25,4 miliona izbjeglica, od toga 19,9 miliona pod mandatom UNHCR-a.

Više od polovine, 52 odsto, činila su djeca, među kojima 7,4 miliona školskog uzrasta.

“Obrazovanje je način da se pomogne djeci da zacijele rane, ali je i od ključnog značaja za izgradnju njihovih domovina. Bez obrazovanja, biće napravljena bespovratna šteta budućnosti ove djece i njihovih zajednica”, kaže visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi.

Tek 61 odsto djece izbjeglica pohađa osnovnu školu, u poređenju sa 92 odsto djece širom svijeta, te se ovaj jaz produbljuje kako djeca rastu.

Skoro dvije trećine djece izbjeglica koja idu u osnovnu školu ne upiše srednju školu, dok 23 odsto djece iz ove kategorije pohađa srednju školu u odnosu na 84 odsto djece širom svijeta.

Globalno posmatrano, stopa upisa u visokoškolske ustanove je 37 odsto, u odnosu na samo jedan odsto izbjeglica koji ima tu šansu. Ovaj podatak se ne mjenja u posljednje tri godine.

Grandi napominje da će, posmatrajući trenutne trendove, stotine hiljada djece ući u ove zabrinjavajuće statistike u odsustvu hitnih ulaganja u ovu oblast.

Izvještaj “Preokrenimo trend: Obrazovanje izbjeglica u krizi” ističe napredak koji su ostvarile zemlje koji su se obavezale da poštuju Deklaraciju iz NJujorka za izbjeglice i migrante i da upišu dodatnih 500.000 djece izbjeglica koja ranije nisu pohađala školu tokom 2017. godine.

U isto vrijeme, u izvještaju se apeluje da se više učini da bi se osiguralo da sve izbjeglice dobiju kvalitetno obrazovanje koje zaslužuju.

Zemlje prijema izbjeglica pozvane su da uključe djecu iz ove kategorije u nacionalne obrazovne sisteme, uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Cilj je da se omogući postojanje priznatih kvalifikacija koje bi toj djeci poslužile kao odskočna daska za upis na fakultete ili visoke škole.

U izvještaju se ističe da 92 odsto djece izbjeglica školskog uzrasta živi u zemljama u razvoju i da im je potrebna kontinuirana financijska pomoć međunarodne zajednice.

Prema ovom izvještaju, neophodno je zalaganje za formiranje snažnijih partnerstava sa privatnim sektorom, humanitarnim i razvojnim organizacijama i državama s ciljem povećanja broja održivih rješenja za obrazovanje izbjeglica.

“Preokrenimo trend: Obrazovanje izbjeglica u krizi” je treći godišnji izvještaj koji objavljuje UNHCR.

PODIJELI