Uništene četiri avio-bombe iz Drugog svjetskog rata

0
426
Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite danas su uspješno, odvojenim kontrolisanim eksplozijama, uništili sve četiri avio-bombe pronađene na gradilištu novog tržnog centra u sarajevskom naselju Alipašino polje, potvrdila je Srni portparol ove uprave Majda Kovač.

Kovačeva je rekla da je akcija uništavanja bombi na poligonu na Bjelašnici protekla prema operativnom planu koji je ranije napravila Civilna zaštita.

Bombe iz Drugog svjetskog rata pronađene su prethodnih dana tokom radova na gradilištu u blizini RTV doma.

Transport bombi na lokaciju, koja se nalazi oko 45 kilometara jugozapadno od Sarajeva, počeo je oko 5.00 časova rutom Igmanska ulica /opština Vogošća/ – auto-put Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin, te kroz naselje Tarčin /opština Hadžići/ do poligona za uništavanje.

Federalna uprava Civilne zaštite ranije je apelovala da se građani koji žive ili se za vrijeme ove operacije zadese u ovom području, pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika Civilne zaštite, kako ne bi ugrozili vlastitu bezbjednost, ali i bezbjednost cijele operacije.

Prva avio-bomba pronađena je 5. septembra, druga u subotu, 7. septembra, treća u utorak, 10. septembra i četvrta dan kasnije – 11. septembra.

Riječ o avio-bombama koje su na taj lokalitet bačene tokom Drugog svjetskog rata, najvjerovatnije u novembru 1944. godine, tokom savezničkog bombardovanja Sarajeva.

(Foto: Klix)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here