Univerzitet u Banjaluci napredovao za 140 mjesta na svjetskoj rang listi

0
243
Foto: D. Božić/RAS Srbija

Na najnovijoj Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities), Univerzitet u Banjaluci nalazi se na drugom mjestu na listi univerziteta iz Bosne i Hercegovine i na 3.407 poziciji u svijetu, objavljeno je na sajtu banjalučkog Univerziteta, a na osnovu izvještaja za januar 2019. godine.

Univerzitet u Banjaluci je godinu dana ranije u BiH zauzimao 4. mjesto, dok je na svjetskom nivou bio jna 3.546 poziciji, što znači napredak za skoro 140 mjesta.

Kada je riječ o Univerzitetima iz Bosne i Herecgovine, na prvom mjestu je Univerzitet u Sarajevu koji je na 1.782 mjestu u svijetu. Posmatrajući izvještaj za Srbiju, i dalje je na prvom mjestu Univerzitet u Beogradu, koji je ove godine na 482 poziciji svjetskih univerziteta, a drugo mjesto i u ovom izvještaju je zauzeo Univerzitet u Novom Sadu, koji je na 1.080 mjestu.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).
Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangirani su Univerzitet u Oksfordu i Univerzitet u Kembridžu. Vebometriks lista je pokazatelj internet-vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Prilikom kreiranja rang-liste u obzir se uzima koliko je neki univerzitet prisutan na internetu, da li ima svoj veb domen, podstranice, multimedijalne fajlove, naučne radove i slično.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here