UPOZORENJE KLIMATOLOGA: Čekaju nas katastrofe, svijet će postati nemoguć za život!

0
2648

Cijeli svijet ima još samo nekoliko godina vremena da spriječi katastrofalne posljedice klimatskih promjena koje će donijeti ekstremnije vremenske prilike te dijelove svijeta učiniti nemogućim za život, upozorava novi ključni dokument UN-a.

U izvještaju, koji su sastavila 772 naučnika, ističe se da će emisije stakleničkih plinova, ako se pod hitno ne smanje, rezultirati značajnim podizanjem nivoa mora te velikim promjenama u temperaturama koje će dramatično utiecati na život ljudi i ekosisteme.

– Zabilježeni uticaji klimatskih promjena već su vrlo rašireni i značajni – pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promjene (IPCC) u dokumentu objavljenom u Yokohami u Japanu.

Izvještaj je najozbiljnije i najglasnije upozorenje koje je IPCC do sada iznio. Prema njemu klimatske promjene prijete širenjem različitih bolesti u Africi, materijalnim štetama i gubicima života zbog šumskih požara u Sjevernoj Americi te smanjenjem proizvodnje i kvalitete hrane u Južnoj Americi.

Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promjena u poljoprivredi, naglasila je američka naučnica.

Prema IPCC-ju, svijet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno. Prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko vrijeme porašće za dva stepena Celzijusa. Levin upozorava da ćemo se, ako pređemo ovu granicu, suočiti s velikim promjenama sistema i živjeti u vrlo nepoznatom svijetu sa strašnim posljedicama.

– Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promjena u poljoprivredi – naglasila je američka naučnica.

Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste energije, takođe trebale više ulagati u pripremanje za posljedice klimatskih promjena. Tako bi, na primjer, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške posebno za siromašne. /24sata.hr/

PODIJELI