UREĐAJI BEZ DIMA POTISKUJU CIGARETE

0
340

Japan je procenat pušača sveo sa 50 na devet odsto, a Velika Britanija bi tokom narednih 12 godina mogla da iskorijeni cigarete, što na globalnom planu znači da borba protiv nikotina i pušenja daje rezultate.

Kardiovaskularni hirurg Hiroja Kumamaru smatra da jedan od razloga opadanja broja pušača klasičnih cigareta jeste sklonost Japanaca inovacijama, pa su u Japanu uređaji za zagrijavanje duvana najprihvaćeniji na svijetu.

Budući da imaju razvijen moral, Japanci ne žele da štete drugima zadovoljavanjem vlastitih navika, zbog čega koriste uređaje koji ne proizvode štetni dim, objašnjava Hiroja.

Kao ključni razlog za smanjenje pušenja u Japanu, on navodi činjenicu da je japanska Vlada razdvojila cigarete bez dima i klasične cigarete.

Tako se cigarete bez dima smiju pušiti u prostorijama gdje je to inače zabranjeno i mogu se kupiti po nižim cijenama.

Ako se ostvare planovi duvanske industrije, Velika Britanija bi do 2030. godine trebala postati prva država na svijetu slobodna od nikotina.

Na britanskom ostrvu trenutno puši 17 odsto stanovnika, a od 2011. do 2018. godine 1,6 miliona Britanaca prestalo je da konzumira duvan.

Stručnjaci i ljekari navode da su i “električne cigarete” pomogle u smanjenju broja zavisnika.

Tu su i uređaji bez dima koji, za razliku od klasičnih cigareta, zagrijavaju duvan na nižoj temperaturi, pa se ne stvara velika količina štetnih jedinjenja.

Istraživanja potvrđuju da su mnogo zdravije i ne zagađuju životnu sredinu.

Nakon što je naučno dokazana štetnost i opasnost za zdravlje svih pušača, aktivnih, ali i pasivnih, duvanski proizvodi postali su stigmatizovani, a duvanska industrija nepoželjna.

Mnogi proizvođači okreću se alternativnim rješenjima, poput Petera Niksona, direktora “FiLipa Morisa”, koji je zadužen za Veliku Britaniju i Irsku.

On je u prvoj polovini karijere prodavao cigarete, a sad nastoji da ljude odvikne od pušenja ili im pruži alternativu.

Najnovija inicijativa nekih proizvođača duvana jeste da se smanje cijene novih uređaja kako bi nacije sa manjom kupovnom moći /koje najviše puše/ mogle da isprobaju alternativu, prenose zdravstveni portali.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here