Usorac: Od protesta želimo efekat, a ne cirkus

0
943

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je da se danas očekuje blokada svih carinskih terminala na graničnim prelazima u BiH, koja će trajati do ispunjenja zahtjeva mljekara u BiH.
“Raste interesovanje proizvođača mlijeka u BiH za protestima, iako insistiramo da se ljudi ne okupljaju, jer za tim nema potrebe i sasvim su dovoljna dežurstva. Mi od protesta želimo efekat, a ne cirkus”, istakao je Usorac.
On je podsjetio da je na graničnim prelazima blokiran samo uvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka, dok će ostali proizvodi nesmetano prolaziti prema carinskom terminalu.
Mljekari su juče blokirali carinske terminale na graničnim prelazima Bijača, Gorica, Izačić, Gradiška i Orašje, jer vlasti u BiH nisu udovoljile njihovom zahtjevu za uvođenje prelevmana pri uvozu mlijeka iz EU kako bi zaštitili domaću proizvodnju.
Zahtjevi proizvođača mlijeka juče su prošireni i na uvođenje plavog dizela za poljoprivrednike.
Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH Srni je rečeno da će više informacija o eventualnoj blokadi svih carinskih terminala koje su najavili mljekari u BiH imati nešto kasnije./Nezavisne novine/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here