Usorac: PRINOSI JEČMA OKO ČETIRI TONE PO HEKTARU

0
1320

U Republici Srpskoj je do danas požnjeveno oko 100 hektara ječma, a prinos iznosi četiri tone po hektaru, izjavio je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

On je rekao da su prinosi zadovoljavajući, te da se slični očekuju i za pšenicu, čija žetva treba da počne sljedeće sedmice.

“Za pšenicu bi ti prinosi bili mali da bi proizvodnja bila rentabilna”, rekao je Usorac i dodao da nerentabilnosti proizvodnje doprinosi i cijena koja, vrlo izvjesno na evropskom tržištu, neće biti veća od 35 feninga za kilogram.

On je dodao da kiša i hladno vrijeme ne pogoduju dozrijevanju pšenice, ali da su takvi vremenski uslovi doprinijeli da ne dođe do prebrzog sazrijevanja u posljednjoj fazi.

“Očekuje se relativno dobar kvalitet pšenice”, naveo je Usorac.

Naglašavajući da poljoprivrednici cijenu pšenice treba da dogovore sa mlinarima, a ne sa resornim ministarstvom, Usorac je rekao da se od Ministarstva poljoprivrede ne mogu očekivati dodatni podsticaji, s obzirom da Republika Srpska već duguje oko 35 miliona KM poljoprivrednim proizvođačima.

“Mora se proizvođačima mlijeka i pšenice kao strateških proizvoda omogućiti da imaju rentabilnu proizvodnju i da imaju interes za nju”, poručio je Usorac.

On je naveo da se u Srpskoj pod strnim kulturama nalazi oko 40.000 hektara, što je dvostruko manje nego ranijih godina, te da je 90 odsto zasijanih površina pod pšenicom./SRNA/.

PODIJELI