Uspješna borba MUP-a Republike Srpske protiv automafije

0
259
Policija Srpske se uspješno izborila sa automafijom, koja je bila meta akcija ranijih godina u Banjaluci. Rasvjetljene su teške krađe, u kojima je najskuplje vozilo koštalo oko 35.000 konvertibilnih maraka, dok se za četiri još traga – zvanični su to podaci Policijske uprave Banjaluka.

-Za prvih 11 mjeseci 2019. godine nemamo evidentiranih organizovanih grupa koje se bave krađom motornih vozila. Od vozila veće vrijednosti, a koja su pronađena su Audi A5, Audi A4, Volkswagen Passat, Nissan Qashqai, Citroen C3 i Golf 4- izjavio je Jovan Stojičić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka.

Bilo je slučajeva da su kradeni automobili izuzetno male vrijednosti. Od početka godine Policijski službenici posla uglavnom imaju na području grada Banjaluka. Od ukupno 27 prijava krađe vozila, dvije su se desile  u Laktašima i jedna u Prnjavoru.

-Od 21 prijavljenog krivičnog djela rasvjetljeno je 13 krivičnih djela, gdje su vozila pronađena i vraćena vlasnicima. U šest slučajeva radi se o  krivičnim djelima gdje vozilia nisu otuđena, odnosno o krivičnim djelima gdje su vozila samo oštećena- ističe Danijela Mučibabić, portparol PU Banjaluka.

Za razliku od Republike Srpske, U Federaciji je situacija dosta alarmantnija, između ostalog i zato što su kriminalne grupe tamo dosta uigranije. Analitičari tvrde da je prosjek  krađa vozila u Federaciji pet puta veći nego u Republici Srpskoj.

-Što se tiče stanja trenutno u Bosni i Hercegovini, mislim da je Federacija značajno ugroženija, da je puno više krađa u FBiH ngo u Republici Srpskoj, tačnije u samom Kantonu Sarajevo je više krađa nego u čitavoj Republici Srpskoj- smatra Slobodan Župljanin, analitičar za bezbjednost.

MUP Republike Srpske uspješno sarađuje i sa drugim policijskim agencijama u rasvjetljavanju krivičnih djela. Jedna od takvih akcija MUP-a Srpske, Kantona Sarajevo i SIPE sprovedena je i u hapšenju Slavena Dakića, pripadnika autokriminalne grupe protiv koga je BH-Tužilaštvo podiglo do sada najobimniju optužnicu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here