Uspješno okončana cjelodnevna drama u Kneževu: Medvjed spasen iz zamke krivolovaca

0
418

 

KNEŽEVO – Interventni tim, koji čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Lovačkog saveza RS i veterinari, juče je na teritoriji Kneževa uspješno završio akciju spasavanja medvjeda koji se zapetljao u zamku krivolovaca, tako što je zvijer uspavao puškom za uspavljivanje.

Ljudi nečistih namjera ipak nisu uspjeli da sprovedu svoju zamisao do kraja, jer su mještani primijetili uplašenu zvijer i pozvali nadležne institucije, a interventni tim je u rekordnom roku stigao na lice mjesta i spasao medvjeda.

Prema riječima upravnika Šumskog gazdinstva “Čemernica” Dositeja Dode medvjed se cijelu noć borio sa sajlom u koju je uhvaćen, kidao ju je pokušavajući da se oslobodi te je zbog toga bio vidno izmoren i iscrpljen.

– Medvjeda je zatekla mještanka koja je ujutro krenula na posao. Ne nadajući se takvom prizoru prišla mu je veoma blizu, skoro metar od zamke. Medvjed je bio privezan zadnjom nogom za sajlu i kada je primijetio ženu uspravio se, što ju je prestrašilo i veoma potreslo – kazao je Dodo i dodao da je mještanka potom otišla u bolnicu, te da nikome nije svejedno zbog ovog događaja.

On je istakao da na području Šumskog gazdinstva i opštine ima medvjeda, te da je proljetos ova životinja napravila štetu kada je rastrgla šest svinja.

– Nije riječ o istom medvjedu, ovaj koji je uhvaćen dosta je manji. Ovo je njihovo stanište, a u nedostatku hrane u prirodi, s obzirom na to da nije rodilo ni voće ni žir, životinja je prinuđena da ulazi u dvorišta i uzima krompir, mrkvu i stoku – kazao je Dodo.

On je naglasio da je njegova obaveza da obezbjeđuje hranu za medvjede, te da ima čeku za hranjenje.

– Problem je što su se mještani žalili i tražili da ne ostavljam hranu u čeki, tako da sam od marta prestao da je iznosim. Budući da medvjedi nemaju hrane ni u prirodi, ni u čeki gladni su i prinuđeni da napadaju – kazao je Dodo.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kazao je da je nakon dojave čuvara iz Šumskog gazdinstva ministarstvo donijelo odluku o aktiviranju mobilnog tima, odnosno tima za intervencije, kojim je iz Foče upravljao Bojan Paprica.

– Medvjed je uspavan i nadamo se da će preživjeti. Nakon uspavljivanja veterinari bi trebalo da pregledaju životinju i ustanove da li joj je noga povrijeđena i u kojoj mjeri. Primiće antibiotike protiv sepse i biće odvezan sa sajle. Nadamo se da će uspjeti da ga probude i da će ga pustiti u njegovo stanište – rekao je Minić i dodao da su iz bezbjednosnih razloga tokom jučerašnje akcije angažovali policiju da obezbjeđuje mjesto.

Puška

Puška za uspavljivanje posljednje generacije nabavljena je 2017. godine. Na taj način omogućeno je da bude izbjegnut prinudni odstrel medvjeda i drugih divljih životinja koje ugrožavaju stanovnike i imovinu na teritoriji cijele Republike Srpske.

Ilijana Božić, Glas Srpske

PODIJELI