Uspostavljanje saradnje Općine Centar sa Opštinom Prnjavor FOTO

0
493

U delegaciji iz Prnjavora, koju je predvodio načelnik Opštine Darko Tomaš, bili su između ostalih i Željko Simić, predsjednik Skupštine Opštine Prnjavor i Fikret efendija Čelenka, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić potpisao i gostima uručio pismo namjere o uspostavljanju saradnje između Općine Centar i Opštine Prnjavor s ciljem boljeg ekonomskog i kulturnog razvoja ove dvije lokalne zajednice.

-Ovo je početak naše, nadam se, duge i uspješne saradnje na mnogim poljima u interesu naših građana. Sa prošlogodišnje posjete Prnjavoru nosimo dobre utiske i jako smo zadovoljni što smo imali priliku da se uvjerimo kako se u Opštini Prnjavor dobro odnose prema manjinskim zajednicama, na prostoru gdje živi 11 nacionalnih manjina i tri konstitutivna naroda.

Također u Općini Centar veliku pažnju posvećujemo manjinama. Lokalna zajednica Općine Centar je matrica po kojoj bi cijela država mogla harmonično da djeluje kao budući efikasan prostor Evropske unije. Od našeg ukupnog prošlogodišnjeg budžeta od 50 miliona KM u investicije smo uložili 31 milion KM. Nama će biti veoma interesantno da zajedno apliciramo na važne projekte iz fondova Evropske unije. Uspostavili smo dobru saradnju sa Gradom Zagrebom i imamo u pripremi već jedan projekat inkluzije osoba sa poteškoćama u razvoju sa kojim ćemo aplicirati prema pomenutim fondovima. Zajedno možemo podnijeti aplikaciju za projekte iz oblasti energetske efikasnosti, zaštite okoliša, uređenja riječnih korita, projekte namijenjene osobama sa poteškoćama u razvoju, kao mnoge druge projekte koji imaju za cilj dobrobit za naše lokalne zajednice, objasnio je Ajnadžić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je kazala da ove dvije lokalne zajednice imaju dosta zajedničkih karakteristika. –Pozdravljam saradnju naše dvije općine, koje su po mnogo čemu slične, i smatram da imamo zajednički interes za uspostavljanje buduće saradnje u mnogim oblastima. Općinsko vijeće Centar i Skupština Opštine Prnjavor će kroz svoje procedure ozvaničiti ovu dogovorenu saradnju, kazala je Karačić.

Svi prisutni su se složili da je razmjena iskustava iz dobrih praksi ove dvije lokalne zajednice od izuzetnog značaja za građane i unapređenje rada javne uprave, jer jedinice lokalne samouprave u evropskim zemljama imaju veliku ulogu u jačanju društva i države.

Načelnik Opštine Prnjavor Darko Tomaš se zahvalio na pomoći koju je do sada Općina Centar pružila ovoj opštini. –Uvjeren sam da imamo puno prostora i mogućnosti za saradnju naše dvije lokalne zajednice u mnogim oblastima, posebno kod apliciranja projekata za sredstva iz fondova Evropske unije. Ovom prilikom bih uputio molbu da službenici Općine Centar koji su već prošli obuku za apliciranje projekata za pomenute fondove obave obuku i za službenike Opštine Prnjavor. Naša opština ima već uspostavljenju saradnju sa opštinama u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, što može biti korisno iskustvo. Ulažemo velike napore da povratničkoj populaciji, koja se u potpunosti vratila u Prnjavor, pružimo što bolju podršku, kazao je Tomaš.

Kako je javnost upoznata, Općina Centar je prošle godine iz svog budžeta izdvojila 10.000 KM za sanaciju lokalnog puta u naselju Konjuhovci u opštini Prnjavor te 10.000 KM za sufinansiranje nabavke građevinskog materijala za izgradnju individualnih stambenih objekata za dvije povratničke porodice. Ova sredstva su izdvojena s ciljem pomoći povratnicima i održivom povratku u Bosni i Hercegovini. Pored navedenog, tokom prošlogodišnje posjete Prnjavoru načelnik Ajnadžić je uručio sredstva za sanaciju prostorija Medžilsa Islamske zajednice Prnjavor i mekteba.

U delegaciji Općine Centar koja je bila domaćin gostima iz Prnjavora su bili sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, savjetnici općinskog načelnika: Dževad Bećirević, Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina, pomoćnik načelnika za finansije Fahrudin Kurtović, kao i član Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Nedim Škrbo.

Centar.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here