USTAJETE LI TRUDNICI U AUTOBUSU? Šokantni rezultati ankete među mladima

0
318

Kada se u autobusu pojavi trudnica ili majka s malim djetetom, da li ste spremni da ustanete i ustupite joj mjesto? Ovo, naoko jednostavno pitanje, postavili su studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta djeci, tinejdžerima i mladim ljudima. Rezultati su bili šokantni, otkriva dr Vlado Đajić, predsjednik Fondacije “Djeca nam se rađala”.

– Ispostavilo se da čak 70 odsto učesnika ankete nije spremno da to učini. Oni su takođe otkrili da nikad nisu s roditeljima razgovarali o ovoj temi – kaže dr Đajić.

On je takođe rekao da njegovo ljekarsko iskustvo svjedoči da stariji ljudi, kada svode račune o svom životu, u skoro 90 odsto slučajeva zažale što u mladosti nisu imali više djece.

– Oni kažu: “žao mi je što nemam bar još jedno dijete”. Niko od njih ne kaže da mu je žao što nije imao, na primjer, još jednu kuću – rekao je Đajić na konferenciji za medije, na kojoj je promovisana novoosnovana fondacija “Djeca nam se rađala”.
Osnivači fondacije su upozorili da se Republika Srpska već godinama bori s negativnim prirodnim priraštajem, zbog čega je broj stanovnika u RS u posljednjoj deceniji smanjen za više od 40.000 ljudi. Uz to, hiljade ljudi se u ovom periodu iselilo iz RS.

– Stopa nataliteta u Srpskoj je u konstantnom padu još od 2002. godine. Kako bismo se borili protiv ovih negativnih trendova osnovana je Fondacija “Djeca nam se rađala”. Naš osnovni cilj zasnivaće se na povećanju nataliteta. Takođe, jedan od ciljeva je vraćanje ugleda trudnici, porodilji, majci, domaćinstvu, a njena finansijska nezavisnost i sigurnost mora biti među prioritetima – poručili su osnivači fondacije.

Kao početak aktivnosti fondacije planirana je humanitarna fudbalska utakmica, koja će se odigrati 12. septembra sa početkom u 17 časova na Gradskom stadionu Banjaluka, između veterana FK Crvena zvezda s jedne strane i veterana FK Borac i fudbalskih veterana Srpske s druge strane, te revijalna utakmica između ljekara i novinara Republike Srpske.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here