Zvuči nemoguće, ali se IPAK DEŠAVA: Hirurg završio na sudu jer PREVIŠE RADI

0
337

Zdravstveni sindikati u Hrvatskoj danas u bolnicama organizuju protest “Pet do 12”, a iz Ministarstva zdravstva odmah su im poručili da se zaposleni koji na pola sata prekinu rad ne smiju okupljati jer bi se to onda smatralo štrajkom koji nije prijavljen.

Ali, sindikati su im uzvratili kako po Zakonu o radu svaki radnik ima pravo na pauzu ili odmor od rada u trajanju od najmanje pola sata, koju može da koristi kako hoće, uključujući i mogućnost da izlazi izvan ustanove, odnosno prostora poslodavca, i to nezavisno od posla koji obavlja. Ponašanje Ministarstva nazvali su nedopustivim.

Smatraju kako su problemi u zdravstvu veliki. Stanje je po njima neizdrživo, jer je sve manje zainteresovanih za težak rad sa malom platom. Zato oni koji rade padaju s nogu. Cijeli zdravstveni sistem trenutno se održava baš na prekovremenom radu.

Prekovremeni sati ljekarima koji nemaju pravo odlučivanja o kolektivnom ugovoru mogli bi poslužiti i kao pregovarački alat. Šta bi se dogodilo kada bi doktori odlučili da više neće raditi prekovremene sate, objasnio je Igor Tripalo, rukovodilac Odjeljenja za opštu hirurgiju u Opštoj bolnici Ogulin.

– Nakon već trećeg vikenda u mjesecu došlo bi do totalnog kolapsa. Ne bi mogle da se organizuju službe, ne bi radila Hitna pomoć, a i na klinikama bi bilo problema. Ne bi imao ko dežurati ni raditi – kaže Tripalo.

Prema Zakonu o radu, objašnjava Tripalo, dopušteno je 180 prekovremenih sati, a ljekari često na mjesečnoj bazi imaju puno više od toga. On je upravo zbog viška prekovremenih sati završio na sudu, ali je oslobođen optužbe.

– I dalje se tako radi. Većina ljekara je u prekršaju, ali mi moramo raditi zato što moramo misliti na pacijente – rekao je Tripalo.

(Poslovni dnevnik)

PODIJELI